Prosta w wykonaniu oraz bardzo smaczna babka ziemniaczana z twarogiem czyli kuchnia regionalna. Prosty przepis z kilku składników. Bezmięsne danie z ziemniaków oraz białego sera. Babka ziemniaczana z białym serem to pomysł na pyszny obiad, lub też kolację. Smakuje bardzo dobrze zaraz po przygotowaniu jak i odsmażona na patelni na drugi dzień.
Babka ziemniaczana z białym serem.
Babka ziemniaczana z twarogiem. Jakie ziemniaki będą najlepsze? Do wykonania babki ziemniaczanej najlepsze będą ziemniaki mączyste, a więc typu C, które zawierają więcej skrobi. Takie ziemniaki sprawdzą się również genialnie do kopytek czy klusek.
Babka ziemniaczana z twarogiem, ten przepis nie zawiera mięsa, lecz jeśli chcesz możesz też do masy ziemniaczanej dodać podsmażony boczek lub/ i kiełbasę.
Polecam Ci również wypróbować przepis na babka ziemniaczana oraz placki ziemniaczane z twarogiem.
Babka ziemniaczana jak zrobić? To proste,
Zapraszam na przepis
Babka ziemniaczana z twarogiem. Przepis.
Składniki.
- ziemniaki 2 kg
- jajka 3 szt.
- masło 100 g
- twaróg tłusty 500 g
- sól
- pierz
- mięta posiekana 1 łyżka
- mąka 3 łyżki
wykonanie.
Ziemniaki obierz, umyj i dokładnie osusz. Następnie zetrzyj na tarce na małych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Starte ziemniaki umieść na sicie, a sito w naczyniu. Ziemniaki powinny ocieknąć z nadmiary wody. Dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj gorące stopione masło, 2 jajka oraz sól i pieprz do smaku ( u mnie to 1,5 -2 łyżeczek soli i 1 łyżeczka pieprzu) mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt słona, ponieważ po upieczeniu smak będzie wyraźniejszy.
W osobnym naczyniu rozgnieć twaróg, dodaj sól, pieprz do smaku, jajko oraz posiekane liście mięty. A następnie dokładnie wymieszaj.
Wysokie naczynie do zapiekania obficie wysmaruj tłuszczem. W naczyniu umieść połowę masy ziemniaczanej. Następnie na masie równomiernie rozprowadź twaróg. Dodaj resztę masy ziemniaczanej, wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny.
Babkę ziemniaczaną z serem podaję z keksem kwaśniej śmietany.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.