Pyszny przepis na ćwiartki z kurczaka pieczone w kiszonej kapuście z dodatkiem pieczarek. Sprawdzony, niezwykle prosty pomysł na obiad z piekarnika. Udka z kurczaka pieczone w kapuście kiszonej to idealne danie dla całej rodziny.
Kurczak pieczony w kiszonej kapuście
Nie potrzebujesz wyszukanych składników, aby zrobić pyszny obiad. Takie ćwiartki z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to nie tylko bardzo smaczne, ale i tez bardzo sycące danie. Moim zdaniem ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście smakują świetnie z gotowanymi ziemniakami.
Taki obiad możesz przygotować bez specjalnej okazji, ale i rewelacyjnie sprawdzi się jako danie świąteczne. Przepis na Ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.
Sprawdź też: Kotlety mielone z kapustą kiszoną.
Ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście-przepis
Składniki
- ćwiartki z kurczaka 3-4 szt
- sos sojowy 3 łyżki
- pieprz mielony 1/2 łyżeczki
- pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- czosnek suszony 1/2 łyżeczki
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 3 szt.
- kminek 1/2 łyżeczki
- owoc jałowca 3-4 szt.
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło 4 łyżki
- pieczarki 250 g.
- kapusta kiszona 1 kg.
- cebula 2 szt.
- jabłko 1 szt.
Ćwiartki w kapuście kiszonej, jak zrobić?
Kapustę kiszoną pokrój drobno, jeśli chcesz możesz ją również wypłukać zwłaszcza jeśli jest bardzo kwaśna. Ja nigdy nie płuczę kapusty.
Składniki na marynatę: sos sojowy,papryka, pieprze, czosnek, oliwa z oliwek , sól, wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Umieść w lodówce na około 1 godzinę. Ćwiartki możesz upiec w całości, lub tak jak podzielić.
Kapustę kiszoną umieść w rondelku, zalej około 1/2 szklanki wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut pod lekko uchylonym przykryciem.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli pieczarki są spore pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki podsmaż i przełóż do innego naczynia. Na tą samą patelnię dodaj pokrojoną w pióra cebulę, podsmaż do momentu, aż będzie miękka. Następnie dodaj starte na grubych oczkach jabłko. Smaż do momentu, aż jabłko zmięknie. Następnie dodaj obgotowaną kapustę i pieczarki. Duś pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody lub bulionu, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż mięso skórą do góry, wraz z marynatą. Na każdym kawałku mięsa ułóż po 1 łyżeczce masła.
Naczynie umieść w rozgrzanym piekarniku (tryb góra dół) i piecz 10 -15 minut, aż mięso delikatnie się zarumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz kolejne 50-60 minut. Jeśli skórka nie będzie wystarczająco rumiana pod koniec pieczenia .możesz zdjąć folię ponownie zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
U mnie ta metoda pieczenia sprawdza się rewelacyjnie, mięso jest miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Natomiast czas pieczenia może się nieco wydłużyć, w zależności od tego jakiej wielkości ćwiartek z kurczaka użyjesz.
Ćwiartki z kurczaka pieczone w kiszonej kapuście podawaj od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.