Pyszny przepis na ćwiartki z kurczaka pieczone w kiszonej kapuście z dodatkiem pieczarek. Sprawdzony, niezwykle prosty pomysł na obiad z piekarnika. Udka z kurczaka pieczone w kapuście kiszonej to idealne danie dla całej rodziny.

ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście

Kurczak pieczony w kiszonej kapuście

Nie potrzebujesz wyszukanych składników, aby zrobić pyszny obiad. Takie ćwiartki z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to nie tylko bardzo smaczne, ale i tez bardzo sycące danie. Moim zdaniem ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście smakują świetnie z gotowanymi ziemniakami.

Taki obiad możesz przygotować bez specjalnej okazji, ale i rewelacyjnie sprawdzi się jako danie świąteczne. Przepis na Ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.

Sprawdź też: Kotlety mielone z kapustą kiszoną.

ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście

Ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście-przepis

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 3-4 szt
  • sos sojowy 3 łyżki
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • czosnek suszony 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • owoc jałowca 3-4 szt.
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 4 łyżki
  • pieczarki 250 g.
  • kapusta kiszona 1 kg.
  • cebula 2 szt.
  • jabłko 1 szt.

Ćwiartki w kapuście kiszonej, jak zrobić?

Kapustę kiszoną pokrój drobno, jeśli chcesz możesz ją również wypłukać zwłaszcza jeśli jest bardzo kwaśna. Ja nigdy nie płuczę kapusty.

Składniki na marynatę: sos sojowy,papryka, pieprze, czosnek, oliwa z oliwek , sól, wymieszaj i dokładnie natrzyj mięso. Umieść w lodówce na około 1 godzinę. Ćwiartki możesz upiec w całości, lub tak jak podzielić.

Kapustę kiszoną umieść w rondelku, zalej około 1/2 szklanki wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut pod lekko uchylonym przykryciem.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki. Jeśli pieczarki są spore pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki podsmaż i przełóż do innego naczynia. Na tą samą patelnię dodaj pokrojoną w pióra cebulę, podsmaż do momentu, aż będzie miękka. Następnie dodaj starte na grubych oczkach jabłko. Smaż do momentu, aż jabłko zmięknie. Następnie dodaj obgotowaną kapustę i pieczarki. Duś pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody lub bulionu, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż mięso skórą do góry, wraz z marynatą. Na każdym kawałku mięsa ułóż po 1 łyżeczce masła.

Naczynie umieść w rozgrzanym piekarniku (tryb góra dół) i piecz 10 -15 minut, aż mięso delikatnie się zarumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz kolejne 50-60 minut. Jeśli skórka nie będzie wystarczająco rumiana pod koniec pieczenia .możesz zdjąć folię ponownie zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

U mnie ta metoda pieczenia sprawdza się rewelacyjnie, mięso jest miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Natomiast czas pieczenia może się nieco wydłużyć, w zależności od tego jakiej wielkości ćwiartek z kurczaka użyjesz.

Ćwiartki z kurczaka pieczone w kiszonej kapuście podawaj od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

ćwiartki z kurczaka w kiszonej kapuście

Napisz komentarz