Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym, super szybki przepis na domową zapiekankę z brokułami i mięsem mielonym. Domowa zapiekanka to idealny pomysł na pyszny rodzinny obiad. U mnie bardzo często goszczą takie zapiekanki z makaronem. Bardzo je lubimy. To bardzo szybki w przygotowaniu pomysł na zapiekankę z brokułami i mięsem mielonym. Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym to proste składniki, szybkie wykonanie, pomysł na obiad.
Najlepsza zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym.
Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym smakuje rewelacyjnie, jednak to jeden z wielu pomysłów na zapiekankę z brokułami. Bardzo dobrze smakuje również zapiekanka z brokułem i kurczakiem, brokułami i szynką, ziemniakami czy pieczarkami i boczkiem. Jednak u mnie dziś przepis na makaronową zapiekankę z mięsem mielonym i brokułem.
Jak zrobić?
Makaronową zapiekankę z brokułami i mięsem mielonym robi się bardzo prosto. Będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników. Do zapiekania będziesz potrzebować też naczynie żaroodporne. Z podanych składników otrzymasz 2-3 porcje zapiekanki. Jednak jeśli potrzebujesz większą ilość tego dania użyj większej ilości produktów.
Zapraszam na przepis!
Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym. Składniki.
Do zrobienia zapiekanki z brokułami i mięsem mielonym będzie ci potrzebne kilka składników.
- 300 g makaronu kokardki
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 brokułu lub cały
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 – 300 ml wody
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- spora szczypta pieprzu cayenn (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne potrawy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym. Przepis
Makaron ugotuj al’ dente w osolonej wodzie. Brokuł obgotuj około 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. podsmażaj chwilę i dodaj mięso mielone. oraz przyprawy, paprykę oregano, gałkę. Podsmażaj 2-3 minuty. Następnie dodaj drobno pokrojony seler naciowy. podsmażaj tak około 5 minut, lub do momentu gdy mięso się zarumieni. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i podlej wodą. Jeśli masz bulion możesz użyć bulionu. Zagotuj i duś tak około 10 minut na średnim ogniu. Gdyby sos bardzo odparował dolej odrobiny wody. Na koniec dodaj śmietankę oraz dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenn.
Makaron umieść na dnie naczynia, następnie dodaj sos i brokuły. Na koniec ułóż ser żółty- tarkowany lub w plastrach. Ja użyłam mojego ulubionego żółtego sera w plastrach. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia możesz podwyższyć temperaturę pieczenia do 200 stopni aby ser się zarumienił.
Życzę smacznego!
Potrzebny Ci pomysł na zapiekankę?
Polecam Ci mój pomysł na domowa zapiekanka z brokułami, zapiekanka makaronowa.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.