Składniki

400 gram piersi z kurczaka
400 gram makaronu świderki lub pióra
450 gram szpinaku mrożonego, lub świeżego
400 gram śmietany 18 % lub 30%
2 ząbki czosnku
300-400 ml wody
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
200 gram żółtego sera

Sposób przygotwania

1.Makaron obgotować około 3-5 minut w gorącej i osolonej wodzie. Następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Gdy ocieknie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2.Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć około 5 minut, przyprawić oregano, gałką i dodać rozmrożony szpinak. Smażyć tak około 5 minut. Następnie dodać rozrobioną z wodą śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Następnie dodać do makaronu i dokładnie wymieszać.
3.Na wierzch zapiekanki ułożyć ser żółty i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić makaron czy nie jest twardy.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, jednak jako dziecko raczej niechętnie go jadłam. Często robię szpinak jako dodatek do głównego dania. Szpinak używam też do różnych sałatek i koktajli. Szpinak idealnie pasuje do mięsa z kurczaka oraz do jajka sadzonego. Ze szpinaku można również zrobić pyszną zupę szpinakową. Taka zupa gości u mnie często w sezonie, ponieważ w ogródku zawszę sadzę szpinak.

Zapiekanki makaronowe są uwielbiane przez Polaków, ponieważ bardzo szybko się je robi. W takiej zapiekance składniki można mieszać dowolnie. Na moim stole również, bardzo często gości zapiekanka z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami, brokułami czy sosem pomidorowym.

Zapiekanka makaronowa – jak zrobić?

Zrobienie takiej zapiekanki makaronowej ze szpinakiem jest wbrew pozorom bardzo proste. Ja do zrobienia takiej zapiekanki używam szpinaku mrożonego lub świeżego – w zależności jaki akurat mam pod ręką. Będziemy potrzebować także, piersi z kurczaka, makaron, ser żółty, śmietanę, czosnek i przyprawy. Ja taką zapiekankę makaronową przyprawiam solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową natomiast można ją przyprawić według własnego smaku. Ser oraz śmietanę można również użyć według upodobań, jeśli mam ochotę na lżejszą wersję używam śmietany 18 procentowej i mozzarelli, natomiast jeśli mam ochotę na bardziej kaloryczna wersję używam śmietany 30 procentowej i ulubionego żółtego sera.

Jaki makaron jest najlepszy do zapiekanki makaronowej?

Do zrobienia zapiekanki makaronowej ze szpinakiem najlepszy będzie makaron typu pióra i świerki. Można również użyć brązowy makaron. Unikałabym nitek, ponieważ taki makaron lepiej pasuje do sosów.

Zapraszam na mój przepis!

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Do zapiekanki makaronowej, zawszę obgotowują makaron około 3-5 minut. Ma to trwać mniej więcej połowę czasu gotowania makaronu podanego na instrukcji. Kurczaka podsmażam na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku i przypraw około 10 minut. Następnie dodaję szpinak. Jeśli użyjecie szpinaku mrożonego, najlepiej aby był rozmrożony. Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z wodą i chwilę duszę. Sos będzie dość rzadki, ale makaron trochę go ,, wpije”.

Zapraszam was serdecznie na inne moje pomysły na obiad np. pomysł na kurczak na butelce. Idealny obiad w weekend.

zapiekanka makaronowa

Życzę smacznego!

Napisz komentarz