Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, jednak jako dziecko raczej niechętnie go jadłam. Często robię szpinak jako dodatek do głównego dania. Szpinak używam też do różnych sałatek i koktajli. Szpinak idealnie pasuje do mięsa z kurczaka oraz do jajka sadzonego. Ze szpinaku można również zrobić pyszną zupę szpinakową. Taka zupa gości u mnie często w sezonie, ponieważ w ogródku zawszę sadzę szpinak.
Zapiekanki makaronowe są uwielbiane przez Polaków, ponieważ bardzo szybko się je robi. W takiej zapiekance składniki można mieszać dowolnie. Na moim stole również, bardzo często gości zapiekanka z mięsem mielonym, papryką, pieczarkami, brokułami czy sosem pomidorowym.
Zapiekanka makaronowa – jak zrobić?
Zrobienie takiej zapiekanki makaronowej ze szpinakiem jest wbrew pozorom bardzo proste. Ja do zrobienia takiej zapiekanki używam szpinaku mrożonego lub świeżego – w zależności jaki akurat mam pod ręką. Będziemy potrzebować także, piersi z kurczaka, makaron, ser żółty, śmietanę, czosnek i przyprawy. Ja taką zapiekankę makaronową przyprawiam solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową natomiast można ją przyprawić według własnego smaku. Ser oraz śmietanę można również użyć według upodobań, jeśli mam ochotę na lżejszą wersję używam śmietany 18 procentowej i mozzarelli, natomiast jeśli mam ochotę na bardziej kaloryczna wersję używam śmietany 30 procentowej i ulubionego żółtego sera.
Jaki makaron jest najlepszy do zapiekanki makaronowej?
Do zrobienia zapiekanki makaronowej ze szpinakiem najlepszy będzie makaron typu pióra i świerki. Można również użyć brązowy makaron. Unikałabym nitek, ponieważ taki makaron lepiej pasuje do sosów.
Zapraszam na mój przepis!
Do zapiekanki makaronowej, zawszę obgotowują makaron około 3-5 minut. Ma to trwać mniej więcej połowę czasu gotowania makaronu podanego na instrukcji. Kurczaka podsmażam na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku i przypraw około 10 minut. Następnie dodaję szpinak. Jeśli użyjecie szpinaku mrożonego, najlepiej aby był rozmrożony. Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z wodą i chwilę duszę. Sos będzie dość rzadki, ale makaron trochę go ,, wpije”.
Zapraszam was serdecznie na inne moje pomysły na obiad np. pomysł na kurczak na butelce. Idealny obiad w weekend.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.