Domowa zapiekanka z brokułami. Jak zrobić?
Świetny i prosty przepis. Jest to mój sprawdzony przepis na zapiekankę z brokułami, kurczakiem i pieczarkami. Domowa zapiekanka z brokułami to idealny pomysł na obiad lub kolację z piekarnika. Możesz ją też zabrać do pracy jako danie pudełkowe. Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe to danie jest idealnie dla Ciebie. Ta domowa zapiekanka z brokułami to ulubiona potrwa najmłodszych członków mojej rodziny. Myślę, że domowa zapiekanka zasmakuje każdemu. Jeśli masz większe naczynie, możesz użyć większej ilości składników i zrobić danie na 2 dni.
Domowa zapiekanka z brokułami. Jak zrobić najlepszą zapiekankę?
Domowa zapiekanka z brokułami jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa. Brokuły dość często goszczą na polskich stołach w różnych formach. Można je gotować i podawać z zasmażaną bułką tartą jako dodatek do głównego dania. Dość często u mnie gości też zupa z brokułowa. Jest to też idealny gotowany składnik do różnych sałatek, jednak można też go spożywać na surowo. Brokuły z sosem śmietanowym to kolejny pomysł na szybki obiad z dodatkiem tego warzywa. Do zrobienia mojej domowej zapiekani z brokułami będziesz potrzebować kilku niezbędnych składników. Są to:
- makaron
- brokuł
- śmietana
- koncentrat pomidorowy
- pierś z kurczaka
- czosnek
- ser żółty
- pieczarki
- oraz kilka przypraw
W moim przepisie użyłam śmietany 18%, lecz możesz użyć też 30 %. Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić pomidorami w puszce lub świeżymi, jednak w takim wypadku nie mieszaj ich ze śmietanką. Podsmaż je na patelni razem z innymi składnikami. Do przygotowania sosu użyłam wody, lecz jeśli masz bulion możesz użyć bulionu. W mojej zapiekance użyłam pieczarek, jeśli ich nie lubisz to możesz je pominąć. W tym daniu sprawdzi się też mięso mielone i mięso z indyka. Jednak dziś u mnie domowa zapiekanka z brokułami i kurczakiem.
Domowa zapiekanka z brokułami. Jak długo piec?
Moją zapiekankę z brokułami, kurczakiem i pieczarkami piekę około 30 minut, jednak czas pieczenia może się wydłużyć. Czas pieczenia zależny jest od tego jaką moc ma Twój piekarnik. Około 10 minut przed końcem pieczenia zwiększam temperaturę na 200 stopni, aby ser się zarumienił. Jeśli nie lubisz rumianego sera piecz w 180 stopniach. Przed końcem pieczenia najlepiej sprawdź czy makaron jest miękki.
Jak przygotować brokuł?
Brokuł i makaron wcześniej obgotuj w osolonej wodzie około 3-4 minuty, ponieważ dzięki temu nie będą twarde. Makaron gotuj trochę dłużej, jednak nie więcej niż połowa czasu podanego na opakowaniu.
Zapraszam na przepis!


Lubisz dania z makaronem?
Polecam Ci przepis na zapiekanka ze szpinakiem, makaron z cukinią i szpinakiem oraz sos boloński.

Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.