Oponki pieczone to trochę lżejsza wersja tradycyjnych oponek serowych, które smażone są w głębokim tłuszczu. Oponki pieczone w swojej formie przypominają ciasteczka, są bardziej suche i nie ociekają tłuszczem. Nie są, aż tak bardzo puszyste, jak te smażone. Myślę jednak, że warto też wypróbować taką trochę inną wersję. W zależności od upodobań oponki można smażyć na tłuszczu lub piec w piekarniku. Na jedną i na drugą wersję znajdą się miłośnicy. Ja uważam, że wersja z piekarnika jest wygodniejsza, ponieważ wystarczy wstawić blachę do piekarnika i oponki pieką się same. Mój narzeczony woli wersję pieczoną, a ja natomiast wolę wersję smażoną na tłuszczu.
Jak zrobić oponki pieczone w piekarniku?
Do zrobienia oponek w piekarniku będzie nam potrzebny:
- twaróg
- kwaśna śmietana
- mąka
- cukier
- soda
- opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy do ciast
Jaki twaróg będzie najlepszy na oponki w piekarniku?
Najlepszym twarogiem na oponki pieczone w piekarniku będzie twaróg półtłusty. Najlepiej, taki który jest sprzedawany na wagę.
Jak długo trzeba piec oponki w piekarniku?
Oponki w piekarniku pieczemy w temperaturze 180 stopni, natomiast czas pieczenia jest zależny od tego jaką moc ma Wasz piekarnik. Jeśli jest słabszy to należy piec dłużej. U mnie trwa to około 15 minut. Oponki z piekarnika po upieczeniu, można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem, lukrem z wiórkami kokosowymi a nawet czekoladą i ulubioną posypką. Ciasta twarogowego nie można zbyt długo wyrabiać, ponieważ po upieczeniu staje się twarde. Nie można też dodać zbyt dużo mąki, ciasto twarogowe jest klejące! Mokre składniki najlepiej jest połączyć za pomocą miksera, natomiast suche z mokrymi trzeba już wyrabiać ręcznie.
Gdy do ciasta dodamy 1 łyżkę spirytusu można je również smażyć na oleju. Do ciasta można też dodać ocet, ale to już może wpłynąć na ich smak.
Zapraszam na przepis!
Ciasto twarogowe wyłożyć na blat obsypany mąką. Ciasto jest klejące, wiec trzeba dość mocno obsypywać, aby je rozwałkować. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wycinać za pomocą szklanki i kieliszka kształt oponka. Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia w ostępach, ponieważ podczas pieczenia zwiększą swoją objętość. Na blaszce najlepiej rozłożyć papier do pieczenia. Ciastka z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem.
Polecam Wam też przepis na pączki pieczone.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.