Rewelacyjny sernik z brzoskwiniami, idealne ciasto do niedzielnej kawy, lub na większe okazje! Niesamowite połączenie delikatnego sernika oraz słodkich brzoskwiń z puszki. Ten sernik po prostu rozpływa się w ustach.

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka.

Ten sernik z brzoskwiniami z puszki robię obowiązkowo dwa razy w roku. Z okazji Świąt Wielkanocnych oraz Wszystkich Świętych, taka nasza tradycja.

Sernik z brzoskwiniami, przepis na pyszne ciasto z sera z wiaderka, w którym świetnie sprawdzi się dobrej jakości gotowy twaróg mielony, lecz nie tylko taki. Najczęściej własnie takiego używam do serników. Jeśli chcesz użyć zwykłego twarogu, pamiętaj, aby wcześniej trzykrotnie zmielić go w maszynce.

Sprawdź również inne przepisy: Sernik z jabłkami i cynamonem, Sernik królewski, sernik ze śliwkami.

Prosty sernik z brzoskwiniami.

Puszysty sernik z brzoskwiniami z bezą na kruchym cieście to świetne domowe ciasto, którego wykonanie nie sprawia żadnych problemów. Jeden z łatwiejszych przepisów na sernik z brzoskwiniami, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca. Jednak pamiętaj, żeby sernik z brzoskwiniami zrobić dzień wcześniej. Ciasto po wystudzeniu umieść w lodówce, bo serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Jeśli beza lekko opadnie nie przejmuj się, ponieważ to normalne 🙂

sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami. Przepis.

Składniki.

  • twaróg mielony trzykrotnie 1 kg
  • budyń waniliowy bez cukru 1 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • masło miękkie 120 g
  • jajka 3 szt
  • brzoskwinie z puszki 7-8 połówek

Ciasto:

  • masło zimne 250 g
  • cukier 3 łyżki
  • mąka 3 szklanki
  • jajka 5 (tylko żółtka)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

oraz

  • białka 5 szt.
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier puder do podania

Wykonanie.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto połącz. Możesz użyć robota kuchennego. Następnie podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół. Formę o wymiarach 25/40 wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta pokrój w plastry, lub zetrzyj na tarce. Równomiernie rozprowadź na spodzie blachy. Ponakłuwaj widelcem, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 15 minut, lub na złoty kolor.

W miedzy czasie przygotuj brzoskwinie, masę serową i bezę. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Brzoskwinie pokrój na 4 części.

Masło utrzyj mikserem z cukrami na białą masę. Cały czas ucierając dodaj jajka oraz budyń. Gdy składniki się połączą zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj twaróg. Następnie ubijaj do połączenia składników.

Masę serową przełóż na podpieczony spód i ułóż brzoskwinie.

Teraz możesz już ubić pianę z białek. Białka umieść w suchej i czystej misce,dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubij na sztywno. Po ubiciu od razu przełóż na masę serową.

Na białka zetrzyj równomiernie drugą część ciasta. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (tryb góra-dół) Piecz około 1 godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl po około 10 minutach i zostaw w piekarniku do wystudzenia.

Na koniec sernik brzoskwiniowy umieść na całą noc w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

sernik z brzoskwiniami

Życzę smacznego!

sernik z brzoskwiniami

Napisz komentarz