Rewelacyjny sernik z brzoskwiniami, idealne ciasto do niedzielnej kawy, lub na większe okazje! Niesamowite połączenie delikatnego sernika oraz słodkich brzoskwiń z puszki. Ten sernik po prostu rozpływa się w ustach.
Sernik z brzoskwiniami z sera z wiaderka.
Ten sernik z brzoskwiniami z puszki robię obowiązkowo dwa razy w roku. Z okazji Świąt Wielkanocnych oraz Wszystkich Świętych, taka nasza tradycja.
Sernik z brzoskwiniami, przepis na pyszne ciasto z sera z wiaderka, w którym świetnie sprawdzi się dobrej jakości gotowy twaróg mielony, lecz nie tylko taki. Najczęściej własnie takiego używam do serników. Jeśli chcesz użyć zwykłego twarogu, pamiętaj, aby wcześniej trzykrotnie zmielić go w maszynce.
Sprawdź również inne przepisy: Sernik z jabłkami i cynamonem, Sernik królewski, sernik ze śliwkami.
Prosty sernik z brzoskwiniami.
Puszysty sernik z brzoskwiniami z bezą na kruchym cieście to świetne domowe ciasto, którego wykonanie nie sprawia żadnych problemów. Jeden z łatwiejszych przepisów na sernik z brzoskwiniami, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca. Jednak pamiętaj, żeby sernik z brzoskwiniami zrobić dzień wcześniej. Ciasto po wystudzeniu umieść w lodówce, bo serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Jeśli beza lekko opadnie nie przejmuj się, ponieważ to normalne 🙂
Sernik z brzoskwiniami. Przepis.
Składniki.
- twaróg mielony trzykrotnie 1 kg
- budyń waniliowy bez cukru 1 szt.
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- masło miękkie 120 g
- jajka 3 szt
- brzoskwinie z puszki 7-8 połówek
Ciasto:
- masło zimne 250 g
- cukier 3 łyżki
- mąka 3 szklanki
- jajka 5 (tylko żółtka)
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
oraz
- białka 5 szt.
- cukier 1/2 szklanki
- cukier puder do podania
Wykonanie.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto połącz. Możesz użyć robota kuchennego. Następnie podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół. Formę o wymiarach 25/40 wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta pokrój w plastry, lub zetrzyj na tarce. Równomiernie rozprowadź na spodzie blachy. Ponakłuwaj widelcem, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 15 minut, lub na złoty kolor.
W miedzy czasie przygotuj brzoskwinie, masę serową i bezę. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Brzoskwinie pokrój na 4 części.
Masło utrzyj mikserem z cukrami na białą masę. Cały czas ucierając dodaj jajka oraz budyń. Gdy składniki się połączą zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj twaróg. Następnie ubijaj do połączenia składników.
Masę serową przełóż na podpieczony spód i ułóż brzoskwinie.
Teraz możesz już ubić pianę z białek. Białka umieść w suchej i czystej misce,dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubij na sztywno. Po ubiciu od razu przełóż na masę serową.
Na białka zetrzyj równomiernie drugą część ciasta. Sernik piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (tryb góra-dół) Piecz około 1 godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, drzwiczki uchyl po około 10 minutach i zostaw w piekarniku do wystudzenia.
Na koniec sernik brzoskwiniowy umieść na całą noc w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.