Szybki i sprawdzony przepis na krewetki w sosie kokosowym. Delikatne i pyszne krewetki z makaronem w sosie z mleka kokosowego to genialny pomysł obiad. Jest to idealna potrawa dla osób które, lubią szybkie i smaczne rozwiązania. Do krewetek zawsze podchodziłam sceptycznie, jednak pierwszy raz spróbowałam je w restauracji i od tego czasu wracam do krewetek w różnych formach.
Krewetki w sosie kokosowym z makaronem.
Makaron z krewetkami w sosie kokosowym, jest bardzo dobry. Jednak jeśli chcesz, zamiast makaronu możesz użyć ryż. Ryż z krewetkami w sosie kokosowym to też świetny pomysł na smaczny obiad. W tym daniu możesz też wykorzystać makaron typu pióra, świderki, kokardki. Jeśli chcesz możesz użyć makaron ryżowy. Jednak ja użyłam makaron spaghetti.
Krewetki w sosie kokosowym na ostro.
Moim zdaniem krewetki w sosie kokosowym najlepiej smakują na ostro. Do sosu dodaję 1-1,5 papryczki chili. Jednak ja bardzo lubię ostre potrawy. Jednak Ty dozuj papryczkę chili ostrożnie, zwłaszcza jeśli wolisz mniej ostre potrawy. Do sosu dodaję też sok z cytryny, taka wersja krewetek w sosie słodko-kwaśnym bardzo mi smakuje. Jest to mój ulubiony pomysł na makaron z krewetkami w sosie kokosowym. To ekspresowe danie z krewetkami i krótką listą produktów.
Krewetki w sosie kokosowym. Przepis.
To najprostszy i najszybszy przepis na makaron z krewetkami w sosie kokosowym. Do zrobienia makaronu z krewetkami użyłam już obranych i mrożonych krewetek. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje makaronu z krewetkami w sosie kokosowym.
Jak zrobić krewetki w sosie kokosowym?
Zapraszam na przepis!
Składniki.
- około 400 gram krewetek mrożonych
- 400 gram ulubionego makaronu
- 400 gram mleka kokosowego
- 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubisz ostre dania)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie.
Przygotowanie krewetek w sosie z mleka kokosowego rozpocznij od rozmrożenia krewetek. Zamrożone krewetki zalewam zawsze zimną wodą na 5-10 minut, Następnie odcedzam i zostawiam na cedzaku.
Makaron ugotuj al’dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Podsmaż tak około 1 minutę. Następnie dodaj krewetki. Krewetki smaż po 1 minucie na każdą stronę, dodaj pieprz i sok z cytryny. Następnie dodaj mleko kokosowe, zagotuj. Gotuj bez przykrycia około 10 minut. Na koniec posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Życzę smacznego!
Pomysł na krewetki.
Krewetki i owoce morza nie są produktami zbyt chętnie przyrządzanymi w Polsce. Mimo tego, że nie zbyt chętnie jem ryby, krewetki bardzo mi smakują. Często podaję smażone krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki. To danie genialnie smakuje ze świeżą bagietką. Równie często szykuję krewetki z warzywami po chińsku. Bardzo dobrze smakują też krewetki ze szpinakiem i pomidorkami.
Polecam Ci przepis na sałatka śledziowa z „polskim owocem morza”.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.