Składniki

1 bakłażan
200 - 300 gram mięsa mielonego z łopatki
200 ml - 300 ml pasaty pomidorowej lub pomidory w puszce
1 marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
100 gram sera
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 oregano
sól
pieprz grubo mielony
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki czerwonej papryki

Sposób przygotwania

1.Z upieczonych bakłażanów ostrożnie wydrążamy środek, następie nakładamy mięsny farsz.
2.Bakłażany posypujemy tarkowanym serem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekarnik ustawiamy na tryb góra dół.
3.Zapiekamy 25-30 minut

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym- przepis

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to bardzo smaczne danie. Przepis na tą potrawę dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej. Kiedyś miałam okazję próbować u niej bakłażan faszerowany i bardzo mi zasmakował. Od tego czasu dość często wracam do tego dania zwłaszcza przy szczególnych okazjach. Myślę, że idealnie pasuje na Walentynki, jednak sprawdzi się też przy innych okolicznościach. Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem, jednak rzadko używanym w polskiej kuchni.

Jak zrobić bakłażan faszerowany mięsem mielonym?

Zrobienie bakłażana faszerowanego mięsem mielonym jest dość proste i nie jest pracochłonne. Wystarczy zrobić sos mięsny, a później faszerować nim bakłażana.

Bakłażan Faszerowany. Co potrzebujemy?

Do zrobienia bakłażana faszerowanego mięsem mielonym będziemy potrzebować kilku niezbędnych produktów. W tę listę wchodzi:

  • mięso mielone
  • bakłażan
  • cebula
  • marchewka
  • passata pomidorowa lub pomidory w puszce
  • czosnek
  • ser
  • przyprawy

Takiego bakłażana faszerowanego można nadziewać w zależności od upodobań. Może to być farsz bez dodatku mięsa. Możemy użyć pieczarek, szpinaku, cukinii, jednak u mnie dziś wersja z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

Bakłażan faszerowany. Jakie mięso mielone będzie najlepsze?

Ja do zrobienia tego dania użyłam mięsa wieprzowego, ponieważ taki przepis dostałam od mojej znajomej. Jednak równie dobrze sprawi się w tym daniu mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Natomiast mięso radzę kupić w sprawdzonym źródle. Odradzam mięso z supermarketu.

Bakłażan faszerowany. Czym faszerować bakłażana?

Bakłażana można faszerować na wiele sposobów. Możemy zrobić wersję wegetariańska – z samymi warzywami. Możemy użyć również mięsa z indyka lub kurczaka. Te dwa rodzaje mięsa też dobrze się sprawdzą w tym daniu, lecz ja wolę wersję z mieloną łopatką wieprzową. Natomiast wersja z drobiem będzie lżejsza.

Czy bakłażana można jeść na surowo?

Bakłażana nie można spożywać na surowo. Bakłażan przed spożyciem zawsze powinien być poddany obróbce termicznej, ponieważ zawiera solaninę. Solanina jest toksyczna, jednak po obróbce termicznej nie jest już szkodliwa dla zdrowia.

Jak przyrządzać bakłażana?

Bakłażan inaczej oberżyna doskonale sprawdza się jako potrawa z grilla, smażona oraz duszona. U mnie natomiast najczęściej gości na stole pieczony bakłażan faszerowany mięsem mielonym.

Bakłażan faszerowany. Z czym podawać?

Bakłażana faszerowanego mięsem mielonym można podawać z pieczonymi ziemniakami, z sałatką lub z pieczywem. Ja jednak najbardziej lubię wersję z bagietką. Mój narzeczony natomiast z pieczonymi ziemniakami.

Zapraszam na przepis!

bakłażan faszerowany

Najlepiej jest zacząć od przygotowania sosu, a w międzyczasie podpiec bakłażana. Bakłażana solimy, nacinamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Z upieczonego bakłażana ostrożnie wydrążamy środek. Następnie faszerujemy sosem i posypujemy tarkowanym serem. Ja użyłam mozzarelli, ale sprawdzi się też inny ser żółty. Następnie ponownie wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

bakłażan faszerowany

Polecam również inne moje przepisy np. schab w sosie pomidorowym.

bakłażan faszerowany

Życzę smacznego!

Napisz komentarz