Poznaj mój przepis na bób gotowany z bułką tartą oraz masłem. Pomysł na kolację, obiad lub podwieczorek. Bardzo sposób przepis na wykorzystanie tego warzywa sezonowego. Przepis jest uniwersalny więc możesz również skorzystać z bobu mrożonego!

Zapraszam na przepis!

Bób z bułką tartą

Bób z bułką tartą.

składniki.

  • bób 500 gram
  • bułka tarta 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Bób z bułką tartą.Przepis.

wykonanie.

Przygotowanie rozpocznij od umycia bobu. Następnie umieść w większym ganku, tak aby bób był przykryty kilku centymetrową warstwą wody. Dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.

Gotuj przez 8-15 minut lub do momentu, aż bób będzie miękki. Im starszy bób tym czas gotowania jest dłuższy. Najlepiej pod koniec gotowania sprawdź 1 ziarenko 🙂

Na suchą patelnię dodaj bułkę tartą i praż, mieszając do momentu, aż zmieni kolor na złoty.

Dodaj masło i smaż do momentu połączenia składników. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Ugotowany bób zalej zimną wodą. Możesz go obrać ze skórki, lub też nie obierać wcale. Ja zawsze obieram. Bób dodaj do podsmażonej na maśle bułki tartej i wymieszaj.

Tak ugotowany bób możesz podawać również wyłącznie z roztopionym masłem.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Bób z bułką tartą

Życzę smacznego!

Bób z bułką tartą

Bób smażony z bułką tartą.

Smażony bób z dodatkiem bułki tartej jest naprawdę bardzo smaczny. Najczęściej przygotowuję go w sezonie, natomiast jest to przepis uniwersalny i możesz użyć bób mrożony. Warzywa z dodatkiem bułki tartej to dokonały dodatek do obiadu, ale także pomysł na oddzielne danie. Konieczne wypróbuj również mój przepis na kalafior z bułką tartą. Myślę, że spodoba Ci się też młoda kapusta panierowana oraz kapusta w cieście.

Przy wyborze bobu zwróć uwagę aby, bób który kupujesz miał ładny, zielony kolor, nie miał plam oraz przebarwień. Kupuj w sprawdzonym źródle, najlepiej na targu. Jeśli masz taką możliwość bułkę tartą przygotuj sam.

Pomysł na bób.

Bób możesz podawać na wiele sposobów. Bób Nie tylko świetnie smakuje z masłem i bułką tartą, lecz to również super składnik do sałatek. Z bobu możesz również zrobić pyszną zupę, pasztet pierogi czy nawet kopytka.

Bób jest dość ciężkostrawny, więc powinny go unikać kobiety w okresie laktacji.

Napisz komentarz