Super przepis na domowe bułki z parówką z ciasta drożdżowego. Parówki w cieście drożdżowym to pyszny fast-food, który przygotujesz sam w domu z kilku tanich produktów. Świetny pomysł na danie na obiad, przekąskę lub kolację, który zachwyci najmłodszych. Jeśli szukasz inspiracji do menu na kinder party, to takie domowe hot-dogi w cieście drożdżowym sprawdzą się idealnie! Szczerze polecam.
Bułki z parówką z ciasta drożdżowego.
Domowe hot-dogi czy też bułki z parówką robię z ciasta drożdżowego. Do wykonania ciasta używam świeżych drożdży piekarskich. Świeże drożdże piekarskie możesz zastąpić suszonymi, jednak pamiętaj aby zachować odpowiednie proporcje. Wykonanie ciasta drożdżowego na bułki z parówką jest proste, natomiast dość czasochłonne. Ciasto drożdżowe należy dość długo wyrabiać, a następnie potrzeba czasu aby ciasto dobrze wyrosło. Jeśli wolisz szybsze rozwiązania, możesz też skorzystać z gotowych produktów, które są łatwo dostępne w sklepach. W zależności od upodobań, na domowe hot-dogi możesz użyć gotowe ciasto francuskie, wykorzystać gotowe bułki na hot-dogi jak ze stacji lub też zrobić je z bagietki. Jak zrobić bułki z parówką?
Zapraszam na przepis!
Bułki z parówką. Przepis.
Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, możesz go wykorzystać np. do wypieku bułek. Najważniejszym składnikiem w tym daniu jest parówka, więc powinna być bardzo dobrej jakości. Powinna zawierać sporą ilość mięsa. Jeśli nie jadasz parówek, możesz też użyć frankfurterki. W zależności od upodobań dodatkowo, oprócz parówki, bułkę możesz wypełnić żółtym serem, lub podsmażonymi na maśle pieczarkami. Domowe bułki z parówką i serem smakują genialnie! Z podanych składników otrzymasz około 8 sztuk domowych bułek z parówką.
Bułki z parówką.
Składniki.
- mąka pszenna 500 gram, oraz dodatkowo do oprószenia stolnicy
- masło 1 łyżka
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże świeże 20 gram
- sól 1 łyżeczka
- mleko 160 ml, oraz dodatkowo do posmarowania bułek
- woda 150 ml
- parówki 8 sztuk dobrej jakości cienkich
- musztarda 2-3 łyżki
- ketchup 3-4 łyżki
- cebula prażona
- sezam opcjonalnie do posypania
Bułki z parówką.
wykonanie.
Przygotowanie domowej bułki z parówką rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Jeśli masz taką możliwość użyj robota planetarnego.
Letnie mleko oraz letnią wodę umieść w misce, następnie dodaj cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj. Następnie przesianą mąkę, wymieszaną z solą oraz miękkie masło. Ciasto dokładnie wyrób, do momentu aż będzie odchodzić od dłoni. Następnie wyrobione ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzinę)
Musztardę wymieszaj z ketchupem.
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe umieść na stolnicy oprószonej mąką. Wyrób chwilę i podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kulki.
Z kulki ciasta rozwałkuj, jak na zdjęciu. Następnie rozprowadź sos z musztardy i ketchupu, dodaj parówkę i prażoną cebulkę (ilość sosu i cebulki jest zależna od upodobań, lecz nie przesadź z ilością).
Następnie zaklej brzegi u umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, sklejoną stroną w dół. Przykryj ręcznikiem na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca za pomocą pędzelka posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Możesz też wykonać delikatne nacięcia, widoczne na zdjęciach. Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni w trybie góra dół przez około 20 minut, lub na złoty kolor.
Życzę smacznego!
Polecam Ci także: domowe bułki nadziewane pieczarkami, bułki zapiekane z jajkiem, parówki w naleśniku.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.