Cukinia smażona z czosnkiem czyli super prosty oraz szybki przepis na obiad, kolację lub podwieczorek. Kilka prostych oraz tanich składników z których zrobisz mega pyszne danie. Tak przygotowaną cukinię z patelni możesz podać ze świeżym pieczywem lub np. z pieczonymi ziemniakami. Myślę, że cukinia z patelni to znakomity pomysł na obiad, zwłaszcza w upalne dni.

Zapraszam na przepis!

Cukinia z patelni

Cukinia smażona.

Składniki.

  • cukinia 2 sztuki średniej wielkości
  • szalotka 1 mały pęczek
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • sok z cytryny(opcjonalnie)
  • oliwa lub masło 2 łyżki
  • parmezan do podania około 2-3 łyżki

Cukinia smażona. Przepis.

Wykonanie.

Cukinia z patelni

Przygotowanie tego dania rozpocznij od dokładnego umycia warzyw. Z cukinii odetnij oba końce. Cukinię pokrój w zależności od upodobań. Mogą być to talarki, połówki lub jak u mnie ćwiartki.

Szalotkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj

Parmezan zetrzyj na tarce.

Na większej patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj cukinię. Smaż na rumiany kolor 3-5 minut. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilę i wyłącz palnik. Dodaj szalotkę sól oraz pieprz do smaku, parmezan, skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Tak przygotowana cukinia z patleni smakuje rewelacyjne jeśli podasz ją ze świeżym pieczywem, grzankami lub nawet pieczonymi ziemniakami.

Życzę smacznego!

Cukinia z patelni

Cukinia smażona z czosnkiem.

Cukinia smażona z czosnkiem, przepis ten to tylko jedna z propozycji ponieważ, cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją smażyć, grillować czy też zapiekać. Świetnie smakuje cukinia smażona na patelni grillowej. Z dodatkiem cukinii możesz wykonać przepyszne szaszłyki na grilla. Grillowana cukinia to także doskonały dodatek do sałatki. Możesz z niej również zrobić super placki z cukinii. Polecam!

Przepis na cukinię z patelni.

Cukinia smażona z cebulką jest bardzo prosta w wykonaniu. Bardzo lubię gdy cukinia jest lekko rumiana. Uważam, że w połączeniu cukinia z patelni czosnkiem oraz szalotką smakuje genialnie. Bardzo ważne jest aby cukinię posolić dopiero przed końcem smażenia, ponieważ sól wyciąga wodę z cukinii. Przez co staje się papkowata. Cukinię również smażymy w skórce, nie obieramy jej. Do smażenia użyj większej patelni.

Napisz komentarz