Proste i aromatycznie danie jednogarnkowe, czyli przepis na pyszny gulasz drobiowy z ziemniakami i marchewką. Pomysł na bardzo smaczny i ekonomiczny obiad. Jeśli lubisz szybie i łatwe rozwiązania, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Gulasz z udek kurczaka
Proste danie jednogarnkowe z udek z kurczaka, a dokładniej z filetów z udek. Doprawiony spora ilością papryki gulasz drobiowy z udek kurczaka z ziemniakami.
Sprawdź też inne przepisy na podudzia z kurczaka: udka ze szpinakiem,
Gulasz drobiowy z ziemniakami-przepis
Składniki
- filety z udek kurczaka ok. 1 kg.
- pomidory krojone w puszce 400 g 1 puszka
- cebula czerwona lub biała 2 szt. średniej wielkości
- czosnek 4-5 ząbków
- marchewka średniej wielkości 2 szt.
- ziemniaki około 500 g
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 4 łyżki
- bulion warzywny 5 -6 szklanek
Przyprawy
- kminek mielony 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony do smaku
- słodka papryka 4 łyżeczki
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- wędzona papryka 2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- liść laurowy 2 szt,
- ziele angielskie 3 szt.
- sól do smaku
- zielenina do podania
Gulasz drobiowy z ziemniakami, jak zrobić?
Filety z udek umyj, osusz, pokrój na średniej wielkości kawałki, następnie umieść w misce dopraw solą, pieprzem, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki, czosnkiem suszonym. Dodaj jeszcze dwie płaskie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków)
Na większej patelni lub garnku z grubym dnem ( ja użyłam Woka) dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Następnie partiami obsmaż (na dużej mocy panika) z obu stron mięso z kurczaka. Nie za długo, tylko aby się ścięło i zarumieniło. Obsmażone mięso przełóż do innego naczynia.
Zmniejsz moc palnika. Na patelnię po kurczaku dodaj masło, gdy się rozpuści dodaj pokrojoną cebulę, lekko posól i smaż do momentu, aż zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę słodkiej i wędzonej papryki, ostrą paprykę, kminek. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, do momentu aż przyprawy się uprażą. Następnie dodaj resztę mąki pszennej i ponownie dokładnie wymieszaj. Stopniowo, mieszając dodaj 5 szklanek bulionu. Powinien powstać gładki, rzadki sos.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, ziemniaki, pomidory oraz podsmażonego kurczaka. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez około 40 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej resztą bulionu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zieleniną.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.