Proste i aromatycznie danie jednogarnkowe, czyli przepis na pyszny gulasz drobiowy z ziemniakami i marchewką. Pomysł na bardzo smaczny i ekonomiczny obiad. Jeśli lubisz szybie i łatwe rozwiązania, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

gulasz drobiowy z ziemniakami
Gulasz drobiowy z ziemniakami.

Gulasz z udek kurczaka

Proste danie jednogarnkowe z udek z kurczaka, a dokładniej z filetów z udek. Doprawiony spora ilością papryki gulasz drobiowy z udek kurczaka z ziemniakami.

Sprawdź też inne przepisy na podudzia z kurczaka: udka ze szpinakiem,

Gulasz drobiowy z ziemniakami-przepis

gulasz drobiowy z ziemniakami
Gulasz drobiowy z ziemniakami.

Składniki

  • filety z udek kurczaka ok. 1 kg.
  • pomidory krojone w puszce 400 g 1 puszka
  • cebula czerwona lub biała 2 szt. średniej wielkości
  • czosnek 4-5 ząbków
  • marchewka średniej wielkości 2 szt.
  • ziemniaki około 500 g
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • bulion warzywny 5 -6 szklanek

Przyprawy

  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • słodka papryka 4 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • wędzona papryka 2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt,
  • ziele angielskie 3 szt.
  • sól do smaku
  • zielenina do podania

Gulasz drobiowy z ziemniakami, jak zrobić?

Filety z udek umyj, osusz, pokrój na średniej wielkości kawałki, następnie umieść w misce dopraw solą, pieprzem, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki, czosnkiem suszonym. Dodaj jeszcze dwie płaskie łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków)

Na większej patelni lub garnku z grubym dnem ( ja użyłam Woka) dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. Następnie partiami obsmaż (na dużej mocy panika) z obu stron mięso z kurczaka. Nie za długo, tylko aby się ścięło i zarumieniło. Obsmażone mięso przełóż do innego naczynia.

Zmniejsz moc palnika. Na patelnię po kurczaku dodaj masło, gdy się rozpuści dodaj pokrojoną cebulę, lekko posól i smaż do momentu, aż zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, resztę słodkiej i wędzonej papryki, ostrą paprykę, kminek. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, do momentu aż przyprawy się uprażą. Następnie dodaj resztę mąki pszennej i ponownie dokładnie wymieszaj. Stopniowo, mieszając dodaj 5 szklanek bulionu. Powinien powstać gładki, rzadki sos.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, ziemniaki, pomidory oraz podsmażonego kurczaka. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez około 40 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej resztą bulionu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zieleniną.

gulasz drobiowy z ziemniakami
Gulasz drobiowy z ziemniakami.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.