Kapusta panierowana to bardzo prosty i szybki przepis na idealny dodatek do obiadu. Chrupiąca kapusta w panierce to świetna alternatywa dla tradycyjnej gotowanej kapusty z dodatkiem bułki tartej. Natomiast to danie nie jest zbyt popularne w naszym kraju, podobnie jak kapusta w cieście. Tak przygotowana kapusta w panierce może podłużyć jako pyszny dodatek do obiadu. Jednak to też świetny pomysł na lekki oraz bardzo szybki w wykonaniu obiad na upalne dni. Prosto i bardzo smacznie! Polecam wypróbować ten przepis!

Młoda kapusta panierowana w bułce tartej

Szukasz pomysłu na lekki, szybki obiad? Młoda kapusta w panierce z bułki tartej to świetne oraz proste w wykonaniu danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Pierwszy raz tak przygotowaną młodą kapustę próbowałam u mojej teściowej. Bardzo zaskoczył mnie ten sposób przygotowania, ponieważ nie jest popularny w moich stronach. Jednak uważam, że smakuje rewelacyjnie! Młodą kapustę panierowaną polecam w upalne dni, ale i nie tylko 🙂

Pomysł na młodą kapustę.

Młoda kapusta panierowana to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie tego warzywa . W sezonie bardzo często gości u mnie pyszny i świeży kapuśniak z młodej kapusty. Równie świetny pomysł to bigos z młodej kapusty z dodatkiem boczku i kiełbasy. Młoda kapusta to również świetny dodatek do obiadu, np. czyli kapusta zasmażana. Z młodej kapusty możesz też zrobić pyszną surówką do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się na zimę. Pomysłów jest mnóstwo. Jednak dziś u mnie młoda kapusta panierowana. Jak zrobić kapustę panierowaną?

Zapraszam na przepis!

kapusta panierowana

Kapusta panierowana. Przepis.

Przepis na młodą kapustę panierowaną w bułce tartej jest bardzo prosty. Trudno uwierzyć, że tak proste danie jak kapusta panierowana może być tak pyszne. Jednak jak to często bywa najprostsze rozwiązania są najlepsze. Jak już wspomniałam przepis na tak przygotowaną młodą kapustę nie jest zbyt popularny, jednak uważam że warto go wypróbować. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnej domowej kuchni to kapusta panierowana jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę.

Kapusta panierowana.

Składniki.

  • Kapusta młoda średniej wielkości 1 szt.
  • jajka 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek 1 łyżeczka ( opcjonalnie)
  • bułka tarta
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
  • woda do obgotowania kapusty

Kapusta panierowana.

Wykonanie.

Z młodej kapusty usuń wierzchnie, luźne liście. Następnie przekrój na pół, kolejno na ćwiartki i jeśli kapusta jest większa na ósemki. Tak aby w każdej części znajdował się kawałek głąba. Pamiętaj aby nie usuwać głąba!

W większym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Następnie delikatnie umieść pokrojoną kapustę w garnku i gotuj 8-10 minut. Po tym czasie wyciągnij kapustę za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na sicie aby ociekła z wody i przestygła. Nie obtaczaj w jajku gorącej.

Po przestygnięciu namocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej z dodatkiem soli, pieprz i czosnku. Samaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kapusta panierowana to świetny dodatek do obiadu, ale także można ją śmiało traktować jako osobne danie.

kapusta panierowana

Życzę smacznego!

kapusta panierowana

Polecam Ci również inne dodatki do obiadu: surówka z kiszonej kapusty, kapusta w cieście.

Napisz komentarz