Sezon na szparagi w pełni, dlatego dziś u mnie rewelacyjny przepis na grillowane szparagi z boczkiem. To zdecydowanie najlepsza oraz najprostsza przystawka z grilla ze szparagów i boczku, którą przygotujesz bardzo szybko. Kilka prostych składników i masz super oryginalne danie z grilla. Jeśli szukasz ciekawych propozycji na grilla, to szczerze polecam Ci to danie!

Szparagi z boczkiem z grilla.

Grillowane szparagi z dodatkiem boczku są bardzo dobre. Tak przygotowane zielone szparagi, skropione dobrej jakości oliwą z oliwek możesz zrobić na tradycyjnym grillu węglowym, gazowym kub też elektrycznym. Jak grillować zielone szparagi? Szparagi grilluję zawsze na dobrze rozgrzanym ruszcie. Zwykle trwa to około 10 minut w zależności od grubości szparagów, więc czas grillowania może się nieco wydłużyć. Nie ma potrzeby wcześniejszego gotowania szparagów lub też grillowania ich w folii aluminiowej, ponieważ są na tyle twarde, że spokojnie utrzymają się na ruszcie. Szparagi z boczkiem, oprócz przyrządzenia ich na grillu, możesz też zapiec w piekarniku. Plasterki boczku możesz zastąpić dobrej jakości szynką parmeńską oraz posypać parmezanem.

Pomysł na szparagi.

Zielone szparagu to moje ulubione, dlatego w sezonie podaję je bardzo często. Szparagi genialnie komponują się z sosem serowym, holenderskim lub śmietanowym. Natomiast równie pyszna, smaczna i prosta propozycja na szparagi to usmażenie ich na maśle z dodatkiem czosnku. Lub tez zrobić ze szparagów pyszną zupę krem. Szparagi możesz dodać do pizzy, warzywnej tarty lub sałatki. Natomiast dziś polecam Ci grillowane szparagi z boczkiem.

Zapraszam na przepis!

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem. Przepis.

Jak przygotować szparagi z boczkiem do grillowania? W pierwszej kolejności pozbądź się łykowatej części szparagów. Zegnij każdą łodygę. Szparagi pękają w miejscu, w którym zaczyna się łykowata część. Kolejną kwestią są przyprawy. Do przyprawienia szparagów na grilla używam wyłącznie soli, pieprzu oraz odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ wychodzę z założenia im prościej tym smaczniej. Do grillowania najlepsze będą grubsze szparagi. Przy zakupie zwróć uwagę aby główki nie były zwiędnięte.

Szparagi z boczkiem.

Składniki.

  • szparagi 12 sztuk
  • boczek 12 plasterków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Szparagi z boczkiem.

Wykonanie.

Czyste, pozbawione łyka szparagi zawiń w plasterki boczku. Następnie skrop oliwą z oliwek ( oliwę możesz rozprowadzić pędzelkiem) i dopraw solą oraz pieprzem.

Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie z obu stron do momentu aż szparagi będą miękkie. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Szparagi z boczkiem

Życzę smacznego!

Szparagi z boczkiem

Polecam Ci: szparagi w cieście francuskim, szparagi kurczakiem i makaronem, szparagi na maśle, szparagi z piersią kurczaka.

Napisz komentarz