Szparagi w cieście francuskim to bardzo prosty i szybki przepis na bardzo efektownie wyglądającą przekąskę. Bardzo proste danie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, zielonych szparagów boczku oraz żółtego sera. Składniki bardzo dobrze do siebie pasują, tworząc pyszną przekąskę, która genialnie sprawdzi się na większe okazje np. urodziny lub też bez okazji. Jeśli lubisz szparagi, to musisz koniecznie wypróbować ten przepis!

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem.

W sezonie bardzo często sięgam po zielone szparagi, ponieważ są zdrowe i bardzo nam smakują. Zielone szparagi podaję w różnej formie. Bardzo często robię je na obiad ale też na kolację. Genialnie smakują zielone szparagi kurczakiem i makaronem w kremowym sosie śmietankowym. Takie szparagi też bardzo dobrze smakują smażone na maśle z czosnkiem lub z dodatkiem wędzonego boczku. Możesz je także podać na pizzy, lub obtoczyć w dobrej jakości szynką szwarcwaldzką i zapiec w piekarniku. Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem to tylko jedna z wielu propozycji. W tym daniu wykorzystałam ser żółty gouda, natomiast bardzo dobrze smakują także szparagi w cieście francuskim z mozzarellą. Podobnie mozzarellę możesz zastąpić serem pleśniowym. Pomysłów na zielone szparagi jest naprawdę bardzo dużo. Jak zrobić szparagi w cieście francuskim?

Zapraszam na przepis!

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim. Przepis.

Szparagi zawijane w ciasto francuskie, przepis jest bardzo prosty. Zielone szparagi nie wymagają wcześniejszego obgotowywania, wystarczy je tylko zamoczyć w zimnej wodzie. Do tego dania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które jest bardzo łatwo dostępne. Jeśli chcesz wykonać takie ciasto francuskie samodzielnie w domu, w sieci znajdziesz wiele ciekawych przepisów jak zrobić domowe ciasto francuskie. W każdym zawijasie umieściłam po 2 szparagi, czyli łącznie 20 sztuk. Możesz też umieścić po 1 szparagu. Z podanych niżej składników otrzymasz 10 sztuk domowej przekąski ze szparagów, którą możesz podawać także jako lekki obiad. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie.

Szparagi w cieście francuskim.

Składniki.

  • ciasto francuskie 375 gram
  • boczek 10 plasterków
  • zielone szparagi 20 sztuk
  • ser żółty około 100 gram
  • jajko 1
  • sól
  • oliwa około 1 łyżka

Szparagi w cieście francuskim.

wykonanie.

Wykonanie szparagów w cieście rozpocznij od przygotowania szparagów. Odłam łyko. Chwyć z obu stron i przełam. Szparag pęknie w miejscu w którym pojawia się łyko (około 1/3 wysokości szparagu). Następnie zalej zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Suche szparagi za pomocą pędzelka posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie ciasto francuskie podziel na 10 równych pasków o szerokości około 4 cm.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

Na pasku ciasta francuskiego układaj kolejno żółty ser, 1 plasterek boczku, 2 sztuki szparagów. Następnie zacznij zawijać ciasto, jak na zdjęciu. Nie zapomnij dobrze zlepić brzegów.

Gotowe szparagi układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz około 15 minut, lub na złoty kolor. Szparagi w cieście genialnie sprawdzają się jako przekąska na ciepło oraz na zimno.

Szparagi w cieście francuskim

Życzę smacznego!

Szparagi w cieście francuskim

Polecam Ci świetne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: mięso mielone w cieście francuskim, ciasto francuskie ze szpinakiem i serem.

Napisz komentarz