Mój najlepszy przepis na kopytka z twarogiem. Pomysł na obiad z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków. Takie domowe kluski z serem i ziemniakami możesz podawać na słono oraz na słodko. Bardzo polecam Ci ten przepis na kopytka twarogowe!
Kopytka z twarogiem i ziemniakami.
Kopytka z serem to świetny pomysł na obiad. Do zrobienia kopytek z twarogiem najlepsze będą ziemniaki, ugotowane dzień wcześniej. Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka? Najważniejszym składnikiem w kopytkach są dobre ziemniaki. Idealne sprawdzą się ziemniaki mączaste, sypkie z dużą zawartością skrobi ziemniaczanej. Kopytka z twarogiem możesz podawać na słodko oraz na słono. Kopytka z twarogiem na słodko często podaję z podsmażoną na prawdziwym maśle bułką tarta z dodatkiem cukru. Natomiast kopytka z serem na słono idealnie komponują się z podsmażoną cebulką, skwarkami z boczku lub słoniny, gulaszem lub sosem.
Kopytka z twarogiem. Jak zrobić?
Jakie proporcje składników na kopytka ziemniaczane? Mąkę na kopytka z twarogiem odmierzam na tzw. oko, bo uważam, że tak jest najwygodniej. Jest to 1/4 części ziemniaków. Poniżej opiszę dokładnie jak odmierzyć ilość mąki potrzebnej na kopytka z twarogiem. Jakie przyprawy do kopytek z serem? Kopytka z twarogiem przyprawiam wyłącznie solą oraz pieprzem, bo uważam że inne przyprawy są zbędne. Jednak w tym przepisie możesz też użyć swoich ulubionych przypraw. Czasem takie kluski z twarogiem robię też z dodatkiem szpinaku. Wyglądają bardzo ciekawie, a smakują wybornie. Jednak nie każdemu takie kopytka z serem i szpinakiem przypadną do gustu.
Zapraszam na przepis!
Kopytka z twarogiem. Przepis.
Przepis na kluski z serem nie różni się znacznie od tradycyjnego przepisu na tradycyjne kopytka ziemniaczane, ponieważ składniki są podobne. Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to bardzo smaczne danie.
Składniki.
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (około 1 szklanka) plus do podsypywania stolnicy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- sól do gotowania
- 100-150 gram twarogu
Wykonanie.
Wykonanie kopytek z twarogiem rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Zimne ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Następnie umieść w misce. Podziel na 4 równe części. 1 cześć odłóż na resztę ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, twaróg, sól, pieprz i 1 jajko. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Ciasto będzie klejące, jednak stolice trzeba później podsypywać mąką. Jednak jeśli ziemniaki i twaróg, których użyjesz będą bardzo wodniste, użyj większej ilości mąki. Ale nie przesadź z ilością, bo kluski będą twarde.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
Ciasto na kopytka podziel na 4 części. 1 część ciasta wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj wałek grubości około 2 cm. Następnie wycinaj kopytka o długości 2- 3 cm.
Przed wrzuceniem kopytek do garnka zamieszaj wodę, ponieważ dzięki temu kopytka nie będą przywierać do dna. Podczas gotowania mieszaj drewnianą łyżką. Gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Układaj na talerzu w odstępach. Przed przełożeniem na półmisek skrop tłuszczem. Kopytka ziemniaczane z twarogiem podawaj na słono lub na słodko.
Życzę smacznego!
Polecam Ci kluski leniwe, prażucha ziemniaczana, kluski ruskie.
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.