Prażucha ziemniaczana, przepis na świetny obiad z wykorzystaniem gotowanych ziemniaków. Prażuchy ziemniaczane to ulubione danie mojego Narzeczonego. Zazwyczaj są podawane ze skwarkami z boczku lub słoniny, lub też smażoną cebulką. Prażucha ziemniaczana to doskonały dodatek do kwaśnych zup takich jak: zalewajka, żurek czy zupa ogórkowa. Prażuchy ziemniaczane można podawać też z maślanką czy zsiadłym mlekiem. Pierwszy raz te kluski ziemniaczane jadłam u mojej teściowej. Teraz już tradycyjna prażucha ziemniaczana gości u mnie znacznie częściej.

Prażucha ziemniaczana z mąki.

Przepis na prażuchę ziemniaczaną z dodatkiem mąki jest prosty, ponieważ wystarczy połączyć dobrze oba składniki. Prażucha ziemniaczana w swoim smaku bardzo przypomina kluski śląskie, jednak ich wykonanie trwa o wiele krócej. W moim przepisie na prażuchy ziemniaczane do ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną ( do prażuchy nie dodajemy jajek!) Prażuchy z ziemniaków to doskonały dodatek do tradycyjnych polskich zup. Najczęściej prażuchy okraszam boczkiem, lub nawet podaję z sosem. Myślę, że prażucha z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom klusek ziemniaczanych np. klusek śląskich czy kopytek. Prażucha ziemniaczana to danie stare, goszczące głównie na stołach najuboższych. Jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej wracamy do starych, archiwalnych przepisów naszych babć. Uważam, że to świetne urozmaicenie nowoczesnej, często już nudnej kuchni. Prażucha ziemniaczana to danie tradycyjne, proste i pyszne!

Zapraszam na przepis!

Prażucha ziemniaczana. Przepis.

Prażucha ziemniaczana to danie proste, szybkie i smaczne. Jak zrobić prażuchę ziemniaczaną? Poniżej opiszę jak krok po kroku wykonać to danie. Prażucha ziemniaczana smakuje rewelacyjne również na drugi dzień podsmażona na złoty kolor. Bardzo polecam Ci ten przepis na prażuchę ziemniaczaną!

Składniki.

  • około 1 kg ziemniaków
  • 100 gram mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • około 1 łyżeczka soli
  • 200-300 g boczku wędzonego

Wykonanie.

Przygotowanie domowej prażuchy rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, pokrój w grubą kostkę, zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie się gotować dodaj około 1 łyżeczkę soli (lub więcej według uznania). Ziemniaki gotuj do miękkości, a najlepiej lekko rozgotuj.

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni.

Z ugotowanych ziemniaków odlej 1 szklankę wody, w której gotowały się ziemniaki. Resztę wody wylej. 1 szklankę wody z gotowania ziemniaków dodaj ponownie do garnka z ziemniakami. Wszystko dokładnie rozgnieć na jednolitą masę, za pomocą tłuczka do ziemniaków. Mąkę posyp równomiernie na ziemniakach, przykryj pokrywką. Następnie garnek z mąką umieść na bardzo małym ogniu i duś tak 3-4 minuty. Ogień musi być bardzo mały, ponieważ ziemniaki szybko mogą się przypalić!

Masę na prażuchę ziemniaczaną wyrabiaj tłuczkiem do ziemniaków, do momentu aż mąka ziemniaczana się wchłonie. Gdy kluska będzie odchodzić od tłuczka, twoja prażucha ziemniaczana jest gotowa. Łyżkę zamocz w tłuszczu z wytopionego boczku i formuj prażuchy. Prażuchy ziemniaczane podawaj z boczkiem lub skwarkami.

Życzę smacznego!

prażucha

Polecam Ci przepis na kluski leniwe oraz kopytka.

Napisz komentarz