Krokiety ruskie to ciekawy przepis na obiad z wykorzystaniem twarogu, ziemniaków i naleśników. Krokiety zawsze kojarzyły mi się z farszem mięsnym, grzybowym lub grzybowym z dodatkiem kiszonej kapusty. Jednak pierwszy raz krokiety z ziemniakami i twarogiem spróbowałam u mojej znajomej. Bardzo zaskoczyło mnie to danie, ponieważ taki farsz z ziemniaków i twarogu kojarzył mi się z pierogami ruskimi. Uważam jednak, że to danie jest godne polecenia.
Krokiety ruskie. Z czym podawać?
Krokiety ruskie, przepis bardzo przypomina mi ruskie pierogi, jednak ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Farsz jest podobny, natomiast forma zupełnie inna. Możesz je przygotować na kilka sposobów. Świetnie smakują krokiety ruskie zapiekane w piekarniku, podsmażane na patelni, lub smażone na patelni w panierce z bułki tartej i jajka. Krokiety ruskie możesz podawać z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Możesz też je podawać bez dodatków, bo tak też smakują rewelacyjnie.
Zapraszam na przepis!
Krokiety ruskie. Przepis.
Krokiety z ziemniakami i twarogiem rozpocznij od usmażenia naleśników. Usmaż je według własnej receptury. Naleśniki możesz usmażyć też według mojego przepisu. Gotowe krokiety możesz zapiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub usmażyć w panierce z tartej bułki i jajek. Domowe krokiety z farszem z ziemniaków i białego sera najlepiej podawaj na ciepło, ponieważ tak smakują najlepiej. Z podanych składników otrzymasz około 10 krokietów.
Składniki
- ok 1 kg surowych ziemniaków
- ok 300 gram twarogu
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, jak zwykle. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor. Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj twaróg, przestudzoną cebulkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę, jednak nie wyrabiaj zbyt długo. Na koniec w razie potrzeby dopraw sola i pieprzem.
Powstały farsz podziel na równe części. Rozprowadź równomiernie na naleśnikach i zawijaj jak krokiety. Zaczynając od boków, a następnie dół krokieta. Jak na zdjęciach.
Zawinięte krokiety maczaj w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe krokiety ruskie podawaj ze śmietaną lub skwarkami.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.