Krokiety ruskie to ciekawy przepis na obiad z wykorzystaniem twarogu, ziemniaków i naleśników. Krokiety zawsze kojarzyły mi się z farszem mięsnym, grzybowym lub grzybowym z dodatkiem kiszonej kapusty. Jednak pierwszy raz krokiety z ziemniakami i twarogiem spróbowałam u mojej znajomej. Bardzo zaskoczyło mnie to danie, ponieważ taki farsz z ziemniaków i twarogu kojarzył mi się z pierogami ruskimi. Uważam jednak, że to danie jest godne polecenia.

Krokiety ruskie. Z czym podawać?

Krokiety ruskie, przepis bardzo przypomina mi ruskie pierogi, jednak ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Farsz jest podobny, natomiast forma zupełnie inna. Możesz je przygotować na kilka sposobów. Świetnie smakują krokiety ruskie zapiekane w piekarniku, podsmażane na patelni, lub smażone na patelni w panierce z bułki tartej i jajka. Krokiety ruskie możesz podawać z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Możesz też je podawać bez dodatków, bo tak też smakują rewelacyjnie.

Zapraszam na przepis!

krokiety ruskie

Krokiety ruskie. Przepis.

Krokiety z ziemniakami i twarogiem rozpocznij od usmażenia naleśników. Usmaż je według własnej receptury. Naleśniki możesz usmażyć też według mojego przepisu. Gotowe krokiety możesz zapiec w piekarniku, podsmażyć na patelni lub usmażyć w panierce z tartej bułki i jajek. Domowe krokiety z farszem z ziemniaków i białego sera najlepiej podawaj na ciepło, ponieważ tak smakują najlepiej. Z podanych składników otrzymasz około 10 krokietów.

Składniki

  • ok 1 kg surowych ziemniaków
  • ok 300 gram twarogu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, jak zwykle. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmaż na maśle na złoty kolor. Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj twaróg, przestudzoną cebulkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę, jednak nie wyrabiaj zbyt długo. Na koniec w razie potrzeby dopraw sola i pieprzem.

Powstały farsz podziel na równe części. Rozprowadź równomiernie na naleśnikach i zawijaj jak krokiety. Zaczynając od boków, a następnie dół krokieta. Jak na zdjęciach.

Zawinięte krokiety maczaj w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe krokiety ruskie podawaj ze śmietaną lub skwarkami.

krokiety ruskie

Życzę smacznego!

krokiety ruskie

Napisz komentarz