Mój sprawdzony przepis na leczo z cukinii. Pomysł na obiad lub też kolację. Leczo najczęściej robię latem, ponieważ warzywa są wtedy najsmaczniejsze. Proste, tanie oraz bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz bardzo szybko! Polecam!
Leczo z cukinii i papryki.
Prosty przepis na leczo z świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Leczo ma charakterystyczny kwaśno-pikantny smak dzięki dużej ilości pomidorów i ostrej papryki. Leczo z cukinii i papryki to polska wersja tradycyjnego dania węgierskiego, gdyż prawdziwe węgierskie leczo robi się bez dodatku cukinii. Poniżej opiszę Ci mój sprawdzony, oraz prosty przepis.
Leczo z cukinii i kiełbasy.
Wiadomo, że najlepiej takie dania smakują z świeżymi warzywami i swojską kiełbasą, dlatego zwróć uwagę na jakość użytych produktów. Leczo z cukinii i kiełbasy w sezonie letnim jest częstym gościem na moim stole ponieważ to smaczne,szybkie, proste oraz bardzo tanie danie. Cukinia to moje ulubione warzywo, dlatego polecam Ci cukinia smażona oraz cukinia w cieście curry. Jak robić leczo z cukinii?
Zapraszam na przepis!
Leczo z cukinii. Przepis.
Składniki.
- cukinia ok 1 kg
- pomidory świeże ok 700 gram
- cebula 2 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- papryka 2-3 szt
- kiełbasa ok 400 g
- boczek 300 g
Przyprawy
- papryka słodka 2 łyżeczki
- oregano 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- pieprz cayenne szczypta
- sól i pieprz do smaku
Leczo z cukinii. Przepis.
Wykonanie.
Przygotowanie zacznij od umycia wszystkich warzyw. Odetnij oba końce cukinii i pokrój w grubą kostkę, moja była dość duża więc obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Jeżeli masz młodą cukinię nie musisz tego robić! Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Posiekaj cebulę. Pomidory ponacinaj delikatnie nożem i zalej wrzątkiem,dzięki czemu skórka sama odejdzie. Pomidory wyjmij z wrzątku po około 30 sekundach. Jeżeli skórka Ci nie przeszkadza możesz pominąć ten krok. Pomidory pokrój w kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Kiełbasę możesz również w plasterki.
Aby zrobić leczo z cukinią będzie Ci potrzebna duża patelnia bądź garnek z grubym dnem. Osobiście używam dużej patelni typu wok, ponieważ na takiej najlepiej mi się pracuje. Na łyżce smalcu, lub innego tłuszczu podsmaż cebulę na lekko złoty kolor, a następnie dodaj pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Cały czas używaj średniej mocy panika. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, szczyptę pieprzu cayenne. Po ok 1 minucie dodaj oregano, majeranek i po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną cukinię z papryką oraz około 1/3 szklanki wody. Duś ok 15 min pod przykryciem na małym lub średnim ogniu. Do momentu gdy papryka i cukinia będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez ok 5-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy dodaj więcej pieprzu cayenne.
Tak przygotowane leczo z warzywami idealnie smakuje z świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.