Klasyczny, prosty i pyszny sernik nowojorski. Przepis dla początkujących. Ten sernik w stylu nowojorskim wygląda niesamowicie oraz smakuje obłędnie. Wilgotny, delikatny, po prostu pyszny! Zdecydowanie mój ulubiony i nie tylko mój!

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski. Jak piec?

Sernik nowojorski ze śmietaną to bardzo prosty w wykonaniu przepis na ciasto, poniżej opiszę jak krok po kroku je wykonać. Spód na sernik nowojorski wykonany jest z ciastek oraz masła, który zapieka się w piekarniku. Ja akurat użyłam herbatników kakaowych. Natomiast na ten sernik nowojorski sprawdzą się również zwykłe herbatniki, ciasteczka owsiane (oczywiście takie bez czekolady) lub nawet krakersy. Jak piec? Sernik nowojorski piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu sernik nie pęka oraz jest wilgotny i bardzo delikatny.

Sernik w stylu nowojorskim możesz udekorować dowolnie. Możesz użyć tak jak ja świeżych owoców sezonowych oraz czekolady lub wykonać ulubioną frużelinę owocową. Sernik nowojorski możesz podać również wyłącznie z polewą śmietanową, która jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy, że jedynie wymieszasz śmietanę z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny!

Sernik nowojorski z kajmakiem, sprawdza się również rewelacyjne. Natomiast to już wersja dla łasuchów. Jeśli tak jak ja jesteś fanem serników, to przepis na sernik nowojorski jest idealną propozycją dla Ciebie!

Przepisy na sernik są różne możesz skorzystać również z przepisu na sernik na zimno z mascarpone oraz sernik na zimno.

Zapraszam na przepis!

Sernik nowojorski

Składniki.

  • twaróg mielony lub serek kremowy 1 kg
  • śmietanka 30% 250 ml
  • jajka 4 sztuki
  • mąka ziemniaczana 40 gram
  • cukier 220 gram
  • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

Spód

  • masło 120 gram
  • herbatniki ( u mnie kakaowe) 160 gram

Polewa

  • kwaśna śmietana 200 gram
  • cukier puder 2 czubate łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki

Sernik nowojorski. Przepis

Wykonanie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

W blenderze, lub malakserze umieść herbatniki i rozkrusz. Masło roztop w rondelku,a następnie dokładnie wymieszaj z rozkruszonymi herbatnikami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie grzania góra dół.

Spód formy o średnicy 25 cm z odpinanym rantem wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia. Mieszankę masła oraz herbatników równomiernie rozprowadź w formie do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.

W większym naczyniu umieść twaróg dodaj śmietankę, cukier i wymieszaj. Możesz skorzystać z miksera, natomiast użyj mniejszych obrotów.

Jajka wymieszaj z z mąką ziemniaczaną za pomocą trzepaczki do jajek. Nie mieszaj zbyt długo. składniki mają się jedynie połączyć.

Następnie wymieszane jajka wraz z mąką ziemniaczaną dodaj do naczynia z masą twarogową. Dodaj wydrążony środek z laski wanilii i wymieszaj. Użyj trzepaczki do jajek. składniki mają się jedyne połączyć.

Rant tortownicy obficie wysmaruj masłem. Masę twarogową przelej na podpieczony wcześniej spód z ciastek.

Sernik nowojorski piecz w kąpieli wodnej, czyli na blaszkę do pieczenia (która jest w zestawie z piekarnikiem) wlej około 1,5 litra gorącej wody. Blachę umieść na samym dole piekarnika. Tortownicę z ciastem umieść 1 półkę niżej niż środek piekarnika. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w trybie grzania góra dół przez około 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 120 stopni i piecz jeszcze 80 minut. Ciasto powinno być ścięte i lekko „galaretowate”. Po tym czasie wyłącz piekarnik a ciasto pozostaw w piekarniku do przestygnięcia. Po około 15 minutach uchyl drzwiczki.

Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego przestygnięcia. Umieść w lodówce na minimum 4 godziny

W naczyniu umieść kwaśną śmietanę, cukier puder oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Polewę rozprowadź równomiernie na przestudzonym serniku. Udekoruj według własnych upodobań. Dekorację możesz również pominąć. Sernik nowojorski umieść w lodówce na minimum 8 godzin.

Sernik nowojorski

Życzę smacznego!

Napisz komentarz