Świąteczny likier piernikowy, który zawsze robię na Święta Bożego Narodzenia. W mojej rodzinie ten przepis jest tak sławny, że gdy mam gości to pierwszą rzeczą, o jaką się pytają to, czy jest ” pierniczek ” i nie chodzi tu o ciasto :). Tak dobrego likieru jeszcze nigdy nie piłam, przepis dostałam od znajomego fanatyka tego typu trunków. Robię go co roku i co roku wydaje mi się, że jest lepszy. Przepis jest bardzo prosty i pyszny, ale za to jaki smaczny. 

Świąteczny likier czekoladowo-piernikowy.

Aby zrobić domowy likier piernikowy, będziesz potrzebować kilku prostych oraz łatwo dostępnych składników. W pierwszej kolejności rozpuść czekoladę, najlepsza będzie do tego zwykła, dobrej jakości czekolada mleczna. Robię w kąpieli wodnej, dzięki temu mam pewność, że czekolada się nie przypali. Dodaj mleko zagęszczone niesłodzone i dokładnie mieszaj. Dodaj przyprawę do piernika i cukier. Gdy wszystkie składniki się połączą, sprawdź smak. Jeżeli jest mało słodki, dodaj cukru. Pamiętaj, likier musi być słodki :). Wlewamy alkohol i mamy likier gotowy. Najlepiej smakuje schłodzony. 

Inne ciekawe likiery, które musisz spróbować: likier kokosowy, likier kawowy.

Polecam ci też przepis na Grzane piwo, Grzane Wino – Przepis.

likier piernikowy

Likier piernikowy- przepis

Składniki

  • mleczko zagęszczone niesłodzone 250 ml
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • wódka 250 ml
  • czekolada mleczna 100 g
  • cukier 2-4 łyżki

Wykonanie

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, połam ją na mniejsze kawałki, dzięki czemu rozpuści się szybciej. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko zagęszczone, dodawaj stopniowo. Cały czas mieszaj łyżką lub trzepaczką. Gdy składniki się połączą, dodaj przyprawę do piernika i cukier. Dokładnie wymieszaj. Cukier dodawaj stopniowo. W razie potrzeby zawsze możesz dosłodzić później.

Pozostaw wszystko do wystudzenia, a następnie stopniowo dodawaj alkohol, cały czas mieszając. Składniki powinny mieć podobną temperaturę, najlepiej pokojową. Gdy wszystkie składniki się połącza, możesz spróbować likieru czy jego smak Ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj więcej cukru i dokładnie wymieszaj, energicznie potrząsając butelką. Tak zrobiony likier idealnie smakuje schłodzony, pamiętaj, że ten likier jest robiony bez ulepszaczy i specjalnych dodatków. Więc może się rozwarstwiać. Mogą być wyczuwalne kawałki czekolady, zwłaszcza jeśli słabo ją rozpuścisz.

Przed spożyciem energicznie wstrząśnij. Likier przechowuj w lodówce.

Tak zrobiony świąteczny likier czekoladowo-piernikowy to idealne dopełnienie świątecznej atmosfery i klimatu. Gwarantuje Ci, że jeśli zrobisz go raz, to wrócisz do tego przepisu.

Na zdrowie! 🙂

likier piernikowy

Napisz komentarz