Bardzo smaczna zapiekanka z kalafiora, szynki i sera. Prosty przepis dla zapracowanych. Taka zapiekanka kalafiorowa jest idealna na obiad, kolację, spotkanie ze znajomymi. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Zapiekanka kalafiorowa z makaronem
Zapiekanka z kalafiora, jak zrobić? Bardzo uniwersalny przepis, w którym możesz wykorzystać zarówno szynkę jak i pierś z kurczaka. A jeśli chcesz, żeby twoja zapiekanka z kalafiora była wegetariańska, wystarczy, że całkowicie pominiesz szynkę. To również bardzo fajny sposób na czyszczenie lodówki.
Uwielbiam kalafior pod w każdą postacią. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw, bo w każdym wydaniu smakuje bardzo dobrze. Kalafior z bułką tartą to bez wątpienia najlepszy dodatek do obiadu. Sprawdź również przepis na Zupa kalafiorowa oraz wegetariański przepis na Kalafior pieczony z sosem serowym.
Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, są pożywne i robi się je dość szybko.
Polecam Ci też: Zapiekanka z brokułami i mięsem mielonym.
Jeśli lubisz pieczone warzywa sprawdź również inne inne przepisy: Brukselka pieczona.
Zapiekanka z kalafiorem, ile można przechowywać? Możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce.

Zapraszam na przepis!
Zapiekanka z kalafiora- przepis
Składniki
- kalafior 1 średniej wielkości
- mleko 2 szklanki
- makaron 250 g
- parmezan 3 łyżki
- mąka 2 łyżki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- masło 2 łyżki
- ser żółty
- cebula 1 szt.
- szynka 200 g
Zapiekanka z kalafiora, jak zrobić?

Makaron ugotuj al’dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Czysty kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (7-10 minut)
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj szynkę i smaż 2-3 minuty. Na patelnię dodaj mąkę, wymieszaj, smaż chwilę, a następnie dodaj mleko. Mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Na koniec dodaj parmezan i wymieszaj.
Ugotowany makaron i kalafior przełóż do naczynia. Dodaj sos i wymieszaj. Posyp startym serem. Piecz około 25 minut.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.