Soczysta szynka pieczona na obiad nie tylko. Przepis, na danie którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tak pieczona szynka w piekarniku doskonale sprawdzi się jako wędlina na kanapki oraz na półmisek z wędlinami. Szynka pieczona w piekarniku będzie nie tylko zdrowsza, ale i z pewnością smaczniejsza. Gorąco polecam.

Soczysta szynka pieczona

Pyszny kawałek szynki w miodowo-musztardowej marynacie. Takim daniem zapewne nie zaskoczysz swoich gości, bo kto nie robi szynki pieczonej, każdy ma jakiś swój przepis.

Mięso piekę obowiązkowo z okazji Świat i większych okazji. Jest to zarówno wygodne jak i smaczne. Polecam Ci również inne przepisy na pieczone mięso Boczek pieczony, Pieczeń rzymska, Schab ze śliwką.

Jakość mięsa ma tu duże znaczenie, dlatego szynkę kup w sprawdzonym źródle. Nie powinna być zbyt przerośnięta, ponieważ im mniejsze mięso tym będzie bardziej kruche.

Surowa szynka pieczona w piekarniku

Soczysta szynka pieczona, przepis na marynatę jest uniwersalny, wiec możesz ją wykorzystać również aby zamarynować schab lub karczek.

Marynata miodowo-musztardowej daje wyjątkowy aromat i smak. Dzięki wstępnemu podsmażeniu na patelni, mięso w środku jest miękkie i soczyste. Tak przygotowana szynka pieczona może być przechowywana w lodówce nawet do tygodnia i się nie zepsuje. Polecam Ci sprawdzony przepis na szynkę pieczoną który stosuje od wielu lat i zawsze wychodzi soczysta i delikatna.

Szynka pieczona, jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

szynka pieczona

Szynka pieczona-przepis

Składniki

  • szynka wieprzowa około 1 kg

Marynata

  • musztarda dijon 2 łyżki
  • musztarda miodowa 2 łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • czosnek 4-5 ząbków przeciśniętych przez praskę
  • sól 1 – 1,5 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • suszona cebula 1 łyżeczka
  • smalec do smażenia

Jak upiec szynkę w piekarniku?

Wszystkie składniki na marynatę połącz. Mięso umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Mięso dokładnie natrzyj marynatą, przykryj szczelnie folią. Umieść w lodówce na minimum 12 godzin.

30 minut przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Na palni rozgrzej tłuszcz. Zdejmij nadmiar marynaty z szynki i obsmaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. 1-2 minuty na stronę. Pamiętaj tez o bokach.

Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pozostałą marynatę oraz około 100 ml gorącej wody. Piecz 30 minut. Tryb góra dół. Po 30 minutach, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Mięso podlej sosem i dodaj około 1/2 szklanki gorącej wody. Następnie przykryj pokrywą. Piecz jeszcze 45- 60 minut. W miedzy czasie podlej mięso kilka razy powstałym sosem.

Oczywiście w zależności od wielkości mięsa czas pieczenia może się nieco wydłużyć.

Do sprawdzania czy mięso jest upieczone, najlepiej sprawdza się kuchenny termometr ze szpikulcem. Osobiście bardzo go polecam. Dobrze upieczona szynka powinna mieć w środku około 70 stopni.

Sos możesz zagęścić odrobiną mąki, jeśli wyda Ci się zbyt intensywny, możesz również dodać do niego odrobinę śmietany.

szynka pieczona

Życzę smacznego!

szynka pieczona

Napisz komentarz