Bardzo prosty przepis na pyszny murzynek z bakaliami. Szybkie ciasto dla osób początkujących. Miękki, wilgotny. Idealny na większe okazje oraz do niedzielnej kawy.

murzynek z bakaliami

Murzynek z bakaliami i polewą czekoladową

Jest to idealne ciasto na niespodziewanych gości, ponieważ robi się je bardzo szybko! Nie dość, że jest proste w przygotowaniu to jest też bardzo tanie. Aby zrobić murzynek z bakaliami potrzebujesz tylko kilku składników. Te ciasto jest tak pyszne, że często jemy je jeszcze ciepłe. Najczęściej murzynka robię w okresie jesiennym oraz na Święta Bożego Narodzenia. Murzynek z bakaliami to bardzo smaczne ciasto. Coś pomiędzy piernikiem a ciastem kakaowym. Dla mnie to ciasto jest po prostu pycha !

Murzynek z bakaliami, przepis jest bardzo prosty, jednak tez bardzo łatwo jest go zepsuć:) Ważne jest aby zbyt długo nie mieszać składników, ponieważ mają się jedynie połączyć. Jeśli będziesz mieszać zbyt długo, z mąki uwolni się gluten i niestety ciasto nie wyjdzie.

Na ciasto z bakaliami użyj swoich ulubionych bakalii. Ja zazwyczaj pomijam rodzynki, ponieważ mi nie smakują.

Jeśli lubisz szybkie, proste i smaczne rozwiązania to murzynek z bakaliami to super opcja dla Ciebie.

Szukasz innych prostych przepisów? Sprawdź również: Sernik z brzoskwiniami, Sernik z jabłkami i cynamonem, ciasto z białym makiem.

Murzynek z bakaliami-Przepis

Składniki

  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 2,5 szklanki
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • kakao 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • bakalie 1 szklanka

Dodatkowo na polewę czekoladową

  • masło 100 g
  • cukier 4 łyżki
  • mleko 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia, a boki wsmaruj masłem.

Jajka utrzyj z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz mleko. Mieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj cynamon oraz kakao. Na koniec dodaj olej, powidła oraz bakalie i wmieszaj łyżką, tak aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo!

Masę przełóż do formy i umieść w piekarniku- tryb góra dół. Murzynek z bakaliami piecz przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Ciasto odstaw do wystudzenia.

Masło, mleko,kakao,cukier umieść w rondelku i podgrzej. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Uważaj aby nie zagotować polewy.

Jeśli zdarzy się, że polewa zacznie się rozwarstwiać dodaj odrobinę mleka i mieszaj, aż składniki się połączą.

Polewę rozprowadź równomiernie na wystudzonym cieście i udekoruj według upodobań.

Życzę smacznego!

murzynek z bakaliami

Napisz komentarz