Bardzo prosty przepis na pyszny murzynek z bakaliami. Szybkie ciasto dla osób początkujących. Miękki, wilgotny. Idealny na większe okazje oraz do niedzielnej kawy.

Murzynek z bakaliami i polewą czekoladową
Jest to idealne ciasto na niespodziewanych gości, ponieważ robi się je bardzo szybko! Nie dość, że jest proste w przygotowaniu to jest też bardzo tanie. Aby zrobić murzynek z bakaliami potrzebujesz tylko kilku składników. Te ciasto jest tak pyszne, że często jemy je jeszcze ciepłe. Najczęściej murzynka robię w okresie jesiennym oraz na Święta Bożego Narodzenia. Murzynek z bakaliami to bardzo smaczne ciasto. Coś pomiędzy piernikiem a ciastem kakaowym. Dla mnie to ciasto jest po prostu pycha !
Murzynek z bakaliami, przepis jest bardzo prosty, jednak tez bardzo łatwo jest go zepsuć:) Ważne jest aby zbyt długo nie mieszać składników, ponieważ mają się jedynie połączyć. Jeśli będziesz mieszać zbyt długo, z mąki uwolni się gluten i niestety ciasto nie wyjdzie.
Na ciasto z bakaliami użyj swoich ulubionych bakalii. Ja zazwyczaj pomijam rodzynki, ponieważ mi nie smakują.
Jeśli lubisz szybkie, proste i smaczne rozwiązania to murzynek z bakaliami to super opcja dla Ciebie.
Szukasz innych prostych przepisów? Sprawdź również: Sernik z brzoskwiniami, Sernik z jabłkami i cynamonem, ciasto z białym makiem.

Murzynek z bakaliami-Przepis
Składniki
- jajka 3 szt.
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- olej rzepakowy 1/2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- kakao 2 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- powidła śliwkowe 3 łyżki
- bakalie 1 szklanka
Dodatkowo na polewę czekoladową
- masło 100 g
- cukier 4 łyżki
- mleko 4 łyżki
- kakao 3 łyżki
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłóż dobrej jakości papierem do pieczenia, a boki wsmaruj masłem.

Jajka utrzyj z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz mleko. Mieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj cynamon oraz kakao. Na koniec dodaj olej, powidła oraz bakalie i wmieszaj łyżką, tak aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo!

Masę przełóż do formy i umieść w piekarniku- tryb góra dół. Murzynek z bakaliami piecz przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Ciasto odstaw do wystudzenia.

Masło, mleko,kakao,cukier umieść w rondelku i podgrzej. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Uważaj aby nie zagotować polewy.
Jeśli zdarzy się, że polewa zacznie się rozwarstwiać dodaj odrobinę mleka i mieszaj, aż składniki się połączą.
Polewę rozprowadź równomiernie na wystudzonym cieście i udekoruj według upodobań.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.