Prosta, aromatyczna sałatka z makaronem, czerwoną fasolą i pysznym sosem. Przepis na idealne danie na grilla, do pracy, spotkanie ze znajomymi lub w gronie rodzinnym. Idealnie smakuje w połączeniu z grillowanym, smażonym lub tez pieczonym mięsem, dlatego właśnie w takim wydaniu najczęściej ją serwujemy. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne sałatki makaronowe z majonezem lub tradycyjnym winegretem, to polecam Ci wypróbować ten przepis.

sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Sałatka z makaronem, kukurydzą i czerwoną fasolą.

Kolorowa i niezwykle smaczna sałatka, dlatego polecam ją każdemu. Ze stołu znika zawsze w błyskawicznym tempie. Uwielbiają ją nawet najmłodsi, chociaż czasem wybierają kukurydzę :). Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą sprawdza się rewelacyjnie jako danie do pracy. Wegetariańska sałatka makaronowa z warzyw świeżych oraz konserwowych, którą możesz dodatkowo urozmaicić grillowaną, smażoną lub pieczoną piersią z kurczaka. Takie sałatki robimy bardzo często, nie tylko na grilla ale i też na obiad. Oprócz sałatki z makaronem, kukurydzą i czerwoną fasolą bardzo często na naszym stole gości również sałatka z makaronem i kurczakiem, lekka sałatka z warzywami lub też gyros sałatka z kurczakiem.

Sałatka z makaronem i czerwonej fasoli.

Sałatka z makaronem i warzywami, przepis bardzo prosty. W przepisie wykorzystałam mój ulubiony makaron fusilli, ponieważ rewelacyjnie sprawdza się w tego typu sałatkach. Natomiast możesz w tej sałatce makaronowej użyć również inny grubszy makaron np. penne. Sos sałatkowy jest bardzo posty w wykonaniu, ponieważ wystarczy wymieszać sos ranch oraz sos barbecue. Jak zrobić sos ranczerski? Sos ranczerski możesz wykonać według mojego przepisu, lub też kupić gotowy produkt z dobrym składem.

Sałatka makaronowa z warzywami. Jak zrobić? Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. W tym wpisie dowiesz się jak krok po kroku ją wykonać.

Makaron gotujesz według instrukcji na opakowaniu, a następne zalewasz sosem i wstawiasz na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodajesz pokrojone warzywa i sałatka z makaronem i fasolą czerwoną gotowa!

Zapraszam na przepis!

sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą.

składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

  • makaron fusilli 400 g
  • fasola czerwona lub czarna w puszce 250 g
  • kukurydza w puszce 250 g
  • cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 4 mniejsze szt.
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • awokado mniejsze 2 szt.
  • sok z limonki
  • sos ranczerski 1/2 szklanki
  • sos barbecue 1/2 szklanki

Sałatka z makaronem i czerwoną fasolą.

Makaron ugotuj al’dente według instrukcji, która podana jest na opakowaniu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj sos. W naczyniu wymieszaj sos ranczerski oraz sos barbecue. Wyżej znajdziesz link z przepisem na sos ranczerski. Możesz również kupić gotowy produkt dobrym składem. Kukurydzę oraz fasolę odcedź z zalewy. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Sos, kukurydzę, dymkę oraz fasolę dodaj do naczynia z makaronem i dokładnie wymieszaj. Zakryj szczelnie folią spożywczą i umieść w lodowce na około 1 godzinę.

Awokado umyj, obierz, usuń pestkę i pokrój w zależności od upodobań w mniejszą lub większą kostkę, a następnie skrop sokiem z limonki. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Warzywa dodaj do makaronu i dokładnie wymieszaj.

W razie potrzeby dopraw pieprzem oraz solą do smaku.

Warzywa najlepiej dodaj bezpośrednio przed podaniem.

sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Życzę smacznego!

sałatka z makaronem i czerwoną fasolą

Napisz komentarz