Pyszne połączenie śliwek oraz pachnącej masłem słodkiej kruszonki. Przepis na śliwki pod kruszonką to bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny deser dla całej rodziny. Możesz je podać z ulubionymi lodami lub bitą śmietaną. Śliwki pod kruszonką smakują również świetnie bez żadnych dodatków.

Śliwki węgierki pod kruszonką.

Uwielbiam zapach pieczonych śliwek oraz maślanej kruszonki. Śliwki pod kruszoną to idealny, rozgrzewający deser na chłodniejsze dni. To jeden z tych deserów, które robię w sezonie, podobnie jak ciasto ze śliwkami, sernik z jabłkami i cynamonem. Sprawdź również przepis na ciasto francuskie ze śliwkami. Śliwki pod kruszonką to genialny pomysł na deser na świeżym powietrzu. Desery z kruszoną to moje ulubione w podobny sposób możesz zapiec również jabłka lub rabarbar. Do tego przepisu możesz użyć również śliwek mrożonych.

Uważam, że śliwki idealnie komponują się z cynamonem, dlatego tej przyprawy nie mogło zabraknąć. Dodatkowo dodałam również odrobinę kardamonu oraz imbiru, co nadaje jesienną nutę. Tak doprawione śliwki pod kruszonką będą jeszcze bardziej rozgrzewające. Te przyprawy są dość aromatyczne, więc jeśli ich nie lubisz możesz spokojnie je pominąć.

Śliwki węgierki zapiekane pod kruszoną.

Przepis na śliwki pod kruszonką jest bardzo prosty i szybki. Najdłużej trwa wyjmowanie pestek. Ale to przecież najprzyjemniejsza rzecz 🙂 Nie, no żartuję, oczywiście nie cierpię tego robić ;D Użyłam dość małych śliwek węgierek z naszego sadu, więc wystarczyło, że przekroiłam je a pół. Jednak jeśli masz większe śliwki pokrój je na ćwiartki. Możesz użyć dowolnych śliwek, natomiast ważne jest, aby były dojrzałe i słodkie. Użyłam również odrobinę mąki ziemniaczanej, co nieco zagęści sos, który powstanie podczas pieczenia. Jeśli uważasz mąkę ziemniaczaną za zbędną, to po prostu ją pomiń.

Gdy zaczniesz obierać śliwki, rozgrzej piekarnik, ponieważ przygotowanie kruszonki zajmie chwilę.

Zapraszam na przepis!

śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką. Przepis.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml

  • śliwki około 1 kg
  • cukier brązowy około 2 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z 1/2 cytryny oraz skórka z całej cytryny
  • imbir szczypta
  • kardamon szczypta
  • mąka lub skrobia ziemniaczana 1 płaska łyżka

Kruszonka

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło zimne 100 g
  • cukier 1/2 szklanki

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ze śliwek usuń pestki, w zależności od wielkości przekrój na pół lub na ćwiartki i umieść w misce. Dodaj cukier, cynamon, kardamon, imbir, sok z cytryny, otartą skórkę oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na stolnicy umieść masło oraz mąkę, dodaj pokrojone zimne masło. Połącz składniki dłońmi. Kruszonka powinna mieć formę małych nielepkich grudek.

Naczynie wysmaruj masłem. Ułóż śliwki i posyp równomiernie kruszonką.

Piecz w rozgrzanym piekarniku (tryb góra – dół) przez 30 -45 minut. Najlepiej kontroluj proces pieczenia. Kruszonka powinna być ładnie zarumieniona.

Po upieczeniu śliwki pod kruszonką odstaw na chwilę.

Życzę smacznego!

śliwki pod kruszonką

Napisz komentarz