Kostka grysikowa, do zup. Prosty w przygotowaniu przepis oraz bardzo smaczny. Pamiętam jak robiła je moja babcia. W dzieciństwie je uwielbiałam i uwielbiam do tej pory.
Kluski z kaszy manny do rosołu.
Pewnie nieraz zastanawiałeś się z czym podać rosół? Kostka grysikowa to tylko jedna z propozycji, świetnie są również Kluski maślane lub Kluski kładzione. Sprawdź również przepis na domowy makaron oraz domowy rosół wołowy.
Takie domowe kluski z kaszy manny bez jajek to nie tylko pyszny dodatek do rosołu ale i tez świetnie sprawdzi się np. do zupy pomidorowej. Zwłaszcza że wyglądają bardzo estetycznie.
Kluseczki z kaszy manny uwielbiają również najmłodsi. W dzieciństwie smakowały mi o wiele bardziej niż makaron. Kostka grysikowa, jak zrobić?
Zapraszam na przepis!
Kostka grysikowa. Przepis
Kostka z kaszy manny. Składniki
- woda 1/2 l
- kasza manna 1/2 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- masło 1 łyżeczka
- natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- olej do posmarowania naczynia
Kostka grysikowa. jak zrobić?
Szersze naczynie dokładnie wysmaruj olejem.
W szerszym garnku zagotuj wodę, dodaj sól. Do gotującej się wody dodawaj wolnym strumieniem kaszkę, cały czas mieszając. Zmniejsz moc palnika i gotuj kilka minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika.
Gotową kaszkę przełóż do płaskiego i w miarę szerokiego naczynia (np. półmisek). Naczynie przed wyłożeniem kaszki lekko wysmaruj olejem. Mokrą łyżką wyrównaj wierzch. Zawiń folią spożywczą, dzięki czemu nie powstanie kożuch i odstaw do wystudzenia.
Zdejmij folię, naczynie przykryj deską i obróć. Masa powinna się wysunąć. Jest dość sztywna. Masę pokrój w kostkę mniejszą lub większą, w zależności od upodobań.
Wlej rosół na talerz, a następnie dodaj kostkę.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.