Dziś zapraszam Cię na pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Przepis na danie danie dość kontrowersyjne. Nie jest to potrawa dla każdego. Niestety albo się je kocha albo się ich nienawidzi.

gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków z kurczaka

Pewnie nieraz zastanawiałeś się w jaki sposób można wykorzystać podroby.

Gulasz z żołądków z marchewką, bardzo dobry przepis na obiad. Wbrew pozorom, dobrze doprawione żołądki drobiowe mogą być naprawdę smaczne. Nie robię ich często, ale czasami nachodzi nas ochota na coś innego. A taka tania, domowa kuchnia to świetna odskocznia popularnych dziś dań z makaronem. Z czym podać gulasz z żołądków? Domowy gulasz najczęściej podaję z ugotowaną kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Oczywiście obowiązkowo w tym zestawie nie może zabraknąć ogórka kiszonego lub buraczków.

Sprawdź również przepis na : Flaki po warszawsku, Gulasz wieprzowy.

Żołądki drobiowe gulasz.

Co zrobić aby żołądki drobiowe były miękkie? Odpowiedź jest prosta, trzeba gotować je długo 😉 Oczywiście im starsza kura tym żołądki będą twardsze:) . Jeśli żołądki są duże, kroje je zawsze na pół lub ćwiartki. Dzięki temu gotują się szybciej. Gulasz z żołądków drobiowych ile gotować? Nie jest to danie ekspresowe. Zwykle gotowanie żołądków trwa 1 -1,5 godziny.

Sprawdź jak zrobić prawdziwie polski gulasz z żołądków drobiowych.

Zapraszam na przepis!

gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków- przepis

Składniki

  • żołądki z kurczaka około 1 kg
  • marchew 1 szt.
  • seler naciowy 2 łodygi
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka czerwona 1/2 szt.
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 szt.
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki

Jak ugotować gulasz z żołądków drobiowych?

Żołądki z kurczaka, dokładnie wypłucz. Czyste, przekrój na pół, a większe na 4 części. Następnie zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 1 godzinę. Po tym czasie powinny już lekko zmięknąć.

Warzywa umyj, osusz i obierz. Marchew, paprykę i seler naciowy pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj marchew, cebulę, paprykę oraz seler naciowy. Smaż do momentu, aż marchewka będzie al’ dente. Następnie dodaj czosnek. Dodaj papryki w proszku. Dodaj mąkę dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, uważaj aby nie przypalić.

Na patelnię dodaj 1-2 chochle wywaru z żołądków, cały czas mieszając. Uważaj aby ni powstały grudki;). Następnie całość przelej do garnka z żołądkami i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Duś na wolnym ogniu, pod lekko uchylonym przykryciem co jakiś czas mieszając jeszcze około 20 minut minut.

gulasz z żołądków

Życzę smacznego!

gulasz z żołądków drobiowych

Napisz komentarz