Jest to mój rodzinny sprawdzony przepis na tradycyjny wielkanocny barszcz biały. To bardzo dobra, kwaśna zupa z jajkiem, białą kiełbasą i wędzonką. Tradycyjna zupa wielkanocna, dlatego podaję ją zawsze na Wielkanocny obiad.

Barszcz biały na zakwasie z ziemniakami.

Barszcz biały można podawać z ugotowanymi ziemniakami. Uważam że taki pomysł na barszcz biały jest bardzo dobry. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie i podawaj osobno z cebulką lub boczkiem. Jednak ja najczęściej barszcz na zakwasie serwuję wyłącznie z białą kiełbasą oraz jajkiem. Zakwas do barszczu możesz wykonać samodzielnie, jednak ja zawsze używam gotowy zakwas na barszcz biały o dobrym składzie. Barszcz biały możesz zrobić też bez zakwasu, jednak dziś u mnie barszcz na zakwasie.

Zapraszam na przepis!

Barszcz biały

Barszcz biały tradycyjny. Przepis.

Przygotowanie barszczu zacznij od ugotowania bulionu. Z białej kiełbasy możesz ściągnąć kiszkę. Jednak ja tego nie robię. Gdyby otoczka na kiełbasie której używasz była sztuczna, musisz ją wcześniej ściągnąć. Do gotowania będziesz potrzebować 2 garnki oraz sitko do przecedzenia wywaru.

Składniki.

  • 400 gram białej kiełbasy
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • ok. 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 3 suszone grzyby
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • jajko na osobę

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ok 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego

Barszcz tradycyjny. Wykonanie.

Gotowanie barszczu białego rozpocznij od ugotowania bulionu. Do garnka wlej około 1,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, por oraz seler umyj obierz, pokrój, lecz nie za drobno i dodaj do gotującej się wody w garnku. Gotuj tak 20 minut. Następnie dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie Gotuj kolejne 20 minut. Następnie dodaj boczek i kiełbasę, natkę pietruszki, umytą cebulę w łupinie i rozgniecione ząbki czosnku. Kiełbasę ponakłuwaj wcześniej czubkiem noża. Gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Po tym czasie możesz odstawić na chwilę do przestygnięcia, jednak ja przecedzam barszcz od razu. Wywar przecedź do czystego garnka.

Do wywaru dodaj zakwas i majeranek. Zakwasu użyj według uznania. Ja na taka ilość zupy używam około 500 ml zakwasu na barszcz biały, jednak ja lubię kwaśną wersję tej zupy. Natomiast Ty dostosuj ilość zakwasu do własnych upodobań. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki i dodaj to przecedzonego wywaru z zakwasem. Dodaj chrzan, sól oraz pieprz, do smaku. Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody, następnie zahartuj 3 łyżkami zupy i dodaj do garnka. Następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Barszcz wielkanocny podawaj z ugotowanymi jajkami na twardo lub ziemniakami.

Życzę smacznego!

Szukasz pomysłu na zupę?

Polecam Ci przepis na zalewajka, zupa klopsikowa, krupnik.

Napisz komentarz