Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na biszkopt z jabłkami. Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami, to doskonały pomysł na deser. Tylko podstawowe składniki, które z pewnością masz w domu!

Wilgotny biszkopt z jabłkami
Szybkie ciasto biszkoptowe z owoców sezonowych, dlatego jest idealne dla niespodziewanych gości. Pyszne, ze sporą ilością jabłek.
Jeśli masz dostęp do świeżych, sezonowych jabłek, to koniecznie z nich skorzystaj i ciesz się smakiem jesieni.
Stary rodzinny przepis na lekki biszkopt z jabłkami, który jest prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze wychodzi zawsze i smakuje każdemu!
Biszkopt z jabłkami – przepis
Prosty biszkopt z jabłkami jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki się przegryzą, dlatego możesz przygotować to ciasto dzień wcześniej. Sprawdzi się również znakomicie na rodzinne spotkania.
Sprawdź też: Owsianka z jabłkiem, Jabłka pieczone.
Jak zrobić lekki biszkopt z jabłkami? Zapraszam na przepis!

Składniki
- jajka w temperaturze pokojowej 6 sztuk
- cukier drobny 1 szklanka
- mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- jabłka 3 szt. średniej wielkości
- cukier puder do posypania
oraz
- tortownica o średnicy 24 cm
- papier do pieczenia
- szklanka o pojemności 250 ml
Jak zrobić biszkopt z jabłkami?
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w około 0,5 cm kawałki.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbij do misy miksera i zacznij ubijać na wysokich obrotach przez około minutę, aż masa zacznie się pienić. Po tym czasie stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy, po łyżce i ubijaj przez około 10 minut, lub do momentu gdy powstanie puszysta piana. Czas ubijania jajek może się wydłużyć, w zależności od tego jakiego miksera użyjesz.
- Do ubitych jajek partiami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdej partii delikatnie wymieszaj szpatułką, do momentu aż mąka połączy się z masą jajeczną.

- Dodaj 3/4 pokrojonych jabłek i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj równomiernie szpatułką, a następnie na wierzch wyłóż równomiernie resztę jabłek.

- Piecz w temperaturze 175 -180 stopni przez 50-55 minut, lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie wyjmij z tortownicy. Przed podaniem koniecznie posyp cukrem pudrem.

Smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.