Jesienne smaki czyli, buraczki z jabłkiem i cebulą do obiadu. Świetny przepis na dodatek do wielu dań. Prosta w przygotowaniu oraz bardzo smaczna sałatka obiadowa. Przepis jest bardzo stary, mimo tego często do niego wracam.

Buraczki z jabłkiem i cebulą.

Kilka składników i masz genialne buraczki z jabłkiem na zimno, które będą idealnym dodatkiem do pełnowartościowego posiłku. W przepisie na buraczki czerwone z jabłkiem do obiadu można wykorzystać buraki ugotowane oraz upieczone. Doskonale sprawdzają się również gotowane, paczkowane próżniowo buraki, takie które można kupić praktycznie w każdym sklepie.

Buraki to bogactwo witamin i mikroelementów m. in. witamina c, kwas foliowy, potas, żelazo oraz magnez. Oprócz tego wspomagają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu.

Uwielbiam buraczki pod każdą postacią, sprawdzają się jako dodatek do ziemniaków, mięsa lub ryb. Buraczki są bardzo zdrowe oraz mają szerokie zastosowanie. Można z nich przygotować pyszne sałatki, surówki, marynować na zimę, przygotować smoothie oraz ugotować pyszne zupy np. zupa buraczkowa, barszcz czerwony zabielany. Polecam ci również przepis na sałatka z gotowanych buraków.

buraczki z jabłkiem

Buraki z jabłkiem do obiadu.

Jak upiec buraki? Rozpocznij od dokładnego wyszorowania buraków. Buraki powinny być niej więcej jednakowej wielkości. Buraki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryj i umieść w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni (tryb góra dół). Buraki piecz około 60 minut, lub do momentu gdy będą miękkie. Do pieczenia buraków sprawdza się również świetnie folia aluminiowa. Wystarczy, że buraki zawiniesz w folię i umieścisz na blaszce.

Buraczki z jabłkiem jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

Buraczki z jabłkiem. Przepis.

Składniki.

  • buraki gotowane 500 g
  • jabłko średniej wielkości 2 szt
  • cebula mała 1 szt.
  • ocet spirytusowy 2 łyżki, lub sok z cytryny
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • olej roślinny 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie.

Buraczki zetrzyj na grubych oczkach. Jabłka umyj i również zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę obierz a następnie drobno poszatkuj.

Buraczki, jabłka i cebulę wymieszaj. Dodaj ocet, olej, cukier oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Umieść w lodówce na około 30 minut przed podaniem.

Buraczki z jabłkiem to idealny dodatek do głównego dania.

Życzę smacznego!

buraczki z jabłkiem

Napisz komentarz