Pyszna grochówka wojskowa, przepis na sycącą zupę na wędzonce z kiełbasą. Pożywna zupa z grochu łuskanego, to doskonały pomysł na obiad. Ta rozgrzewająca zupa grochowa doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Grochówka wojskowa na żeberkach, lub wędzonych kościach smakuje znakomicie.A dzięki zawartości kiełbasy jest niezwykle pożywna. Taka grochówka wojskowa z kiełbasą i ziemniakami z pewnością zadowoli niejednego łasucha. Bardzo prosta w przygotowaniu zupa z grochu łuskanego. Jeśli lubisz prostą domową kuchnię, to zdecydowanie ten przepis jest dla Ciebie. Grochówka wojskowa jak zrobić?

Uwielbiam gęstą sycącą grochówkę, podobnie jak Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, Żurek oraz Barszcz biały na zakwasie.

Zapraszam na przepis!

grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa-przepis

Składniki

  • żeberka wieprzowe lub kości wieprzowe wędzone
  • boczek wędzony 300 g
  • kiełbasa swojska 300 g
  • groch łuskany połówki 250 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • por
  • ziemniaki 4 średniej wielkości
  • seler kawałek
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • majeranek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • woda około 2 l

Wykonanie

Groch wypłucz. Jeśli chcesz groch możesz również zamoczyć na noc, ale nie jest to konieczne.

Włóż groch do garnka, dodaj żeberka wieprzowe, boczek wędzony obraną marchew, pietruszkę i przypaloną cebulę. Zalej wodą, a następnie gotuj do momentu aż  groch zacznie się rozpadać. Jeśli warzywa ugotują się wcześniej, wyjmij je. Wyjmij również boczek.

Dodaj do garnka z grochem obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek oraz rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Na koniec dodaj pokrojone ugotowane warzywa, pokrojony w kostkę boczek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa grochowa wyda Ci się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej wody.

Taka domowa grochówka wojskowa na boczku smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba z masłem.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz