Mazurek kajmakowy, przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne. Jest to mój sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy, który robię co roku z okazji Świąt Wielkanocnych.

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście.

W moim przepisie mazurka wielkanocnego wykonałam na kruchym cieście, ponieważ taki smakuje mi najbardziej. Jednak jeśli chcesz, możesz „pójść na skróty” i na spód mazurka wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Jednak pamiętaj aby przed pieczeniem na surowe ciasto francuskie wyłożyć fasolę (i tak piec), ponieważ pod wpływem pieczenia ciasto francuskie się unosi. Wkrótce na moim blogu pojawi się przepis na mazurek kajmakowy bez pieczenia.

Tradycyjny mazurek z bakaliami.

Do dekoracji tradycyjnego mazurka mogą posłużyć Ci bakalie. Mazurek kajmakowy dekoruj według własnych upodobań. Mogą posłużyć Ci do tego orzechy, rodzynki, migdały, czekolada, lukier, gotowe pisaki spożywcze, wiórki kokosowe itp. Pięknie udekorowany tradycyjny mazurek kajmakowy z pewnością ozdobi Twój Wielkanocny stół.

Zapraszam na przepis!

mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy. Przepis

Przygotowania mazurka rozpocznij od upieczenia ciasta kruchego. Następnie odstaw je do przestygnięcia.

Ważne. Na mazurka wyłożyłam gotowy kajmak (ok 3/4 puszki) , jest on dość słodki, ale mi bardzo smakuje. Jednak nie każdemu przypadnie do gustu! Jeśli chcesz aby twoja masa kajmakowa była mniej słodka wymieszaj ją z lekko roztopionym masłem.

Składniki.

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo 3/4 puszki kajmaku (lub cała)

Dodatkowo do dekoracji: płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczy, pisak spożywczy, czekoladowe jajka i ozdoby.

Mazurek kajmakowy. jak zrobić?

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieść na stolnicy, lub w malakserze, masło pokrój na mniejsze kawałki i ugnieć na jednolitą masę. Następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto zagnieć chwilę aż zmięknie. Ułóż ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj na grubość około 1,5 – 2 cm. Wytnij prostokąt ( u mnie wyszedł o wymiarach ok 32/25 cm) i z reszty ciasta uformuj brzegi. Ja uformowałam warkocze z dwóch walców na każdy brzeg. Możesz też uformować 4 walce po jednym na każdy brzeg. Następnie dociśnij brzegi palcami aby przykleiły się do ciasta. Uformowane ciasto przenieś ostrożnie wraz z papierem do pieczenia na dużą blachę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i zasyp fasolą, aby nie podnosiło się podczas pieczenia. Piecz około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w trybie góra dół, lub na złoty kolor ( ja zapiekam 20 minut).

Lub

1/5 ciasta odetnij. pozostałą część ciasta umieść na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadź dłońmi ciasto na blaszce, a z pozostałej części ciasta uformuj brzegi jak opisałam wyżej.

Ważne! Ciasto na mazurka wielkanocnego jest płaskie!

Ciasto odstaw do całkowitego przestygnięcia

Na zimnym cieście rozprowadź równomiernie kajmak ( ja użyłam 3/4 puszki, ale możesz też użyć cały). Mazurek kajmakowy udekoruj według uznania.

Życzę smacznego!

mazurek kajmakowy

Szukasz inspiracji na Święta Wielkanocne?

Polecam Ci pomysł na jajka faszerowane oraz sernik królewski.

Napisz komentarz