Przepis na pierogi z mięsem gotowanym. Pomysł na obiad, który zazwyczaj gości u mnie w poniedziałki, oprócz oczywiście zupy pomidorowej. Chociaż pierogi przez Polaków, oraz Obcokrajowców uważane są za polską potrawę przywędrowały do nas z Chin. Nasze polskie pierogi można nadziewać różnymi nadzieniami. Moje ulubione to pierogi ruskie, a najlepsze oczywiście robi moja Babcia.

pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem. Przepis na farsz.

Pierogi z mięsem jakie mięso? Jak już wyżej wspomniałam farsz do pierogów z mięsem najczęściej robię z ugotowanego mięsa drobiowego i wołowego. Raczej nie używam wieprzowiny, natomiast jeśli chcesz możesz spokojnie jej użyć. Do farszu dodatkowo możesz dodać ugotowane warzywa z rosołu, jeśli lubisz. Jednak ja nie dodaję warzyw. Co zrobić aby pierogi z mięsem nie były suche? Aby farsz na pierogi nie był za suchy dodaję odrobinę rosołu lub kwaśnej śmietany, podsmażoną cebulkę oraz namoczoną bułkę. Farsz na pierogi z mięsem możesz doprawić według własnych upodobań, u mnie to wyłącznie sól, pieprz świeżo mielony oraz odrobina pieprzu ziołowego. Pierogi z mięsem jak podawać. Pierogi z mięsa z rosołu podaję najczęściej z okrasą z boczku lub cebulki. Przepis na ciasto na pierogi jest uniwersalny więc możesz je wykorzystać nie tylko na pierogi z farszem mięsnym, ale również na pierogi ruskie, pierogi na słodko z serem lub owocami oraz z kapustą i grzybami.

Pierogi z mięsem z rosołu.

To naprawdę świetny pomysł aby wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. Jednak pierogi z mięsem z rosołu to nie jedyny sposób. Kolejny pomysł na takie mięso to świetna cukinia faszerowana. Świetnym pomysłem na obiad są również krokiety z mięsem. Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad na słodko to polecam Ci kluski leniwe.

Pierogi z mięsem jak długo gotować? Pierogi te na słodko jak te na słono gotuje się w osolonej wodzie. W zależności od nadzienia czas gotowana różni się. Pierogi z ugotowanym mięsnym farszem gotuję przez 2 -3 minuty od momentu wypłynięcia. Nie radzę pierogów gotować zbyt długo, ponieważ ciasto się rozgotuje, a takie rozgotowane pierogi nie są smaczne. Pamiętaj aby pierogi wrzucać na wrzącą wodę. Pierogi z mięsem jak zrobić?

Zapraszam na przepis!

pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem.

Składniki.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Farsz

  • mięso ugotowane około 700 g
  • cebula 2 większe szt.
  • bułka 1/2 szt. (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy (opcjonalnie)
  • jajko 1 szt.
  • rosół ( opcjonalnie)
  • masło 3-4 łyżki

Ciasto

  • mąka pszenna typ 500, 500 g plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • woda gorąca około 1 szklanka (tyle ile zbierze mąka)
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej roślinny 3 łyżki

Pierogi z mięsem. Przepis.

Wykonane.

Cebulę posiekaj drobno, a następnie podsmaż na maśle na złoty kolor, następnie odstaw do wystudzenia.

Mąkę przesiej na stolnicę dodaj gorącą wodę, sól, olej. Następnie ostrożnie, tak aby się nie poparzyć wyrób ciasto na pierogi. Ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne. Do wyrobienia ciasta na pierogi możesz również użyć robota kuchennego.

Uformuj kulę, zawiń folią spożywczą i odstaw na około 30 minut aby odpoczęło.

Mięso z rosołu( bez chrząstek i kości) zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj połowę podsmażonej, wystudzonej cebulki, sól, pieprz , pieprz ziołowy do smaku, namoczoną w wodzie odciśniętą bułkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Gdyby farsz był zbyt suchy możesz dodać odrobinę śmietany 18 % lub rosołu. Farsz nie powinien być zbyt suchy, ale też nie może być rzadki.

Ciasto podziel na kilka części. Stolicę lekko oprósz mąką. Resztę ciasta zawiń w folię aby nie wyschło. Jedną część rozwałkuj cienko. Za pomocą foremki do pierogów, lub szklanki z ciasta wytnij kółka. W każdym umieść po czubatej łyżeczce mięsnego farszu i zlep dobrze brzegi. Aby pierogi lepiej się sklejały możesz lekko zwilżyć brzegi wodą.

Ulepione pierogi ułóż w ostępach(tak aby się nie stykały) na płóciennej ściereczce, którą możesz lekko oprószyć mąką. Drugą ściereczką przykryj pierogi aby nie obsychały.

W większym garnku zagotuj wodę dodaj sól. Pierogi wrzucaj do wrzątku partiami (po około 15 sztuk), Lekko zamieszaj drewnianą łyżką, dzięki czemu pierogi nie przywrą do dna. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj z wody łyżką cedzakową i układaj w odstępach na talerzach.

Pierogi z mięsem podawaj z podsmażoną na maśle cebulką. Możesz je również podsmażyć

pierogi z mięsem

Życzę smacznego!

pierogi z mięsem

Napisz komentarz