Przepis na najlepsze pierogi z serem na słodko.

Pierogi z serem, przepis Babci na najlepsze ciasto do pierogów! Bez dodatku oleju. Tylko mąką, woda oraz odrobina soli.

Pierogi z serem na słodko z czym podawać? Doskonale smakują podane z cukrem, śmietaną, cynamonem, musem owocowym lub zasmażką z bułki tartej.

Jak zagęścić farsz do pierogów z serem? Tu doskonale sprawdzi się budyń, lub mąka ziemniaczana.

Pierogi z serem na słodko

Zdecydowanie moja ulubiona wersja pierogów, dlatego robię je bardzo często!

A jeśli lubisz obiady na słodko, koniecznie sprawdź przepis na Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, Kluski leniwe, Knedle ze śliwkami.

Pierogi z serem na słodko przepis na farsz jest prosty. To tylko dobrej jakości biały ser, żółtko, budyń bez cukru, sok z cytryny oraz cukier do smaku. A więc tylko kilka podstawowych składników!

Sprawdź jak zrobić pyszne pierogi z twarogiem na słodko!

Zapraszam na przepis!

Pierogi z serem -przepis

Składniki

  • mąka pszenna 500 g oraz dodatkowa ilość do podsypywania
  • woda gorąca około 1 szklanka ( w zależności od tego ile wchłonie mąka)
  • sól 1/2 łyżeczki

Farsz

  • ser 500g
  • żółtko 1 szt.
  • budyń waniliowy bez cukru 2-3 łyżki
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • gęsta śmietana 2 łyżki

Wykonanie

Twaróg, cukier, sok z cytryny, śmietanę dokładnie rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj żółtko oraz budyń waniliowy

Mąkę przesiej do miski. Sól wymieszaj z wodą, a następnie dodaj do przesianej mąki. Wymieszaj łyżką, a gdy już to możliwe zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Gdy ciasto jest już miękkie i elastyczne, przykryj talerzem, a następnie odstaw na około 30 minut aby odpoczęło.

Odetnij porcję ciasta, rozwałkuj cienko, a resztę przykryj talerzem, lub przełóż do woreczka.

Z rozwałkowanego ciasto szklanką wytnij krążki, na środku umieść łyżeczkę farszu, a następnie dokładnie zlep brzegi.

Gotuj partiami w osolonej wodzie przez około 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem, cukrem, cynamonem, zasmażką z bułki tartej lub z musem owocowym.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz