Przepis na najlepsze pierogi z serem na słodko.
Pierogi z serem, przepis Babci na najlepsze ciasto do pierogów! Bez dodatku oleju. Tylko mąką, woda oraz odrobina soli.
Pierogi z serem na słodko z czym podawać? Doskonale smakują podane z cukrem, śmietaną, cynamonem, musem owocowym lub zasmażką z bułki tartej.
Jak zagęścić farsz do pierogów z serem? Tu doskonale sprawdzi się budyń, lub mąka ziemniaczana.
Pierogi z serem na słodko
Zdecydowanie moja ulubiona wersja pierogów, dlatego robię je bardzo często!
A jeśli lubisz obiady na słodko, koniecznie sprawdź przepis na Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, Kluski leniwe, Knedle ze śliwkami.
Pierogi z serem na słodko przepis na farsz jest prosty. To tylko dobrej jakości biały ser, żółtko, budyń bez cukru, sok z cytryny oraz cukier do smaku. A więc tylko kilka podstawowych składników!
Sprawdź jak zrobić pyszne pierogi z twarogiem na słodko!
Zapraszam na przepis!

Pierogi z serem -przepis
Składniki
- mąka pszenna 500 g oraz dodatkowa ilość do podsypywania
- woda gorąca około 1 szklanka ( w zależności od tego ile wchłonie mąka)
- sól 1/2 łyżeczki
Farsz
- ser 500g
- żółtko 1 szt.
- budyń waniliowy bez cukru 2-3 łyżki
- cukier do smaku
- sok z cytryny 2 łyżki
- gęsta śmietana 2 łyżki
Wykonanie
Twaróg, cukier, sok z cytryny, śmietanę dokładnie rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj żółtko oraz budyń waniliowy
Mąkę przesiej do miski. Sól wymieszaj z wodą, a następnie dodaj do przesianej mąki. Wymieszaj łyżką, a gdy już to możliwe zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Gdy ciasto jest już miękkie i elastyczne, przykryj talerzem, a następnie odstaw na około 30 minut aby odpoczęło.
Odetnij porcję ciasta, rozwałkuj cienko, a resztę przykryj talerzem, lub przełóż do woreczka.

Z rozwałkowanego ciasto szklanką wytnij krążki, na środku umieść łyżeczkę farszu, a następnie dokładnie zlep brzegi.

Gotuj partiami w osolonej wodzie przez około 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem, cukrem, cynamonem, zasmażką z bułki tartej lub z musem owocowym.
Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.