Najlepsze postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis na jedno z 12 dań Wigilijnych, ale i nie tylko. Coś dla miłośników grzybów leśnych. Wigilijne gołąbki bez mięsa w aromatycznym sosie grzybowym. Sprawdź i wypróbuj już dziś!

gołąbki z kaszą i grzybami.

Gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami

Te gołąbki z kaszą i grzybami w sosie grzybowym przygotowuję co roku na kolację Wigilijną! Jednak doskonale sprawdzają się również bez większej okazji. Sprawdzony przepis! Takie wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami to doskonały pomysł na obiad, ale i tez pyszną kolację !

Szukasz tradycyjnych przepisów Wigilijnych? Idealna będzie postna Kapusta z grzybami, czy też Kapusta z grochem. Świetnie sprawdza się również Ryba w sosie majonezowym. A jeśli szukasz przepisu na śledzie, to koniecznie wypróbuj Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą, Śledzie po hawajsku.

Gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki z kaszą i grzybami – jak zrobić

Składniki

  • kapusta wloska średniej wielkości
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • grzyby suszone 80 g
  • cebula duża 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 100 ml
  • majernek 1 łyżeczka
  • koperek lub natka pietruszki
  • mąka 1 łyżeczka (opcjopnalnie)
  • woda z moczenia grzybów około 100 ml.
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • tłuszcz do smażenia 2 łyżki
  • bulion warzywny, lub woda

Wykonanie

Grzyby zamocz dzień wcześniej w wodzie.

Z kapusty usuń wierzchnie liście. W dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty usuń głąb. Kapustę sparz we wrzątku i zdejmuj kolejno liście. Z liści kapusty usuń zgrubiałe nerwy.

Kaszę ugotuj al dente w większej ilości wody. Grzyby obgotuj 5-10 minut. Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na tłuszczu. Dodaj odciśnięte i drobno pokrojone grzyby. Całość smaż kilka minut.

1/4 podsmażonych grzybów odłóż do sosu, a resztę wymieszaj z ugotowaną kaszą jęczmienną. Dopraw do smaku solą, majerankiem oraz sporą ilością pieprzu. Następnie przygotowany farsz do gołąbków odstaw do wystudzenia.

Do reszty grzybów dodaj dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż około 30 sekund, a następnie dodaj wodę z moczenia grzybów, suszony koperek oraz słodką śmietankę. Całość zagotuj i dopraw do smaku. Aby zagęścić sos, dodaj wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę i ponownie zagotuj.

Przestudzony farsz nałóż na liście kapusty. Zawiń boki, następnie całość zawiń ciasno.

Na dnie dużego garnka ułóż liście kapusty ( te wierzchnie) i układaj ciasno przygotowane gołąbki. Zalej do 1/3 wysokości bulionem lub wodą, dodaj pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 60 minut, lub do momentu gdy kapusta będzie miękka.

Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz