Sprawdzony sposób na wykorzystanie cukinii ogrodowej, czyli przepis na placki z cukinii z żółtego sera. Placki z cukinią to jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Cukinię jem właściwie cały rok, natomiast wiadomo, że najsmaczniejsza jest właśnie w okresie letnim. Udało mi się zebrać ostatnie sztuki w naszym ogrodzie, dlatego postanowiłam zrobić placki z cukinii.

placki z cukinii i sera

Placki z cukinii i żółtego sera.

Bardzo lubię placki z cukinii i sera. Są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Co zrobić żeby placki z cukinii i sera się nie rozwalały? Cukinia w 95 % składa się z wody, dlatego aby zrobić najlepsze placki z cukinii, trzeba z niej usunąć jak najwięcej wody. Jeśli tego nie zrobisz ciasto prawdopodobnie wyląduje w koszu. Sprawdzonym, oraz moim zdaniem najlepszym sposobem jest umieszczenie cukinii na sicie, zasypanie solą oraz pozostawienie jej na około 15 minut. Po tym czasie w odciskam resztę wody dłońmi, świetnie sprawdza się również bawełniana ściereczka. Jeśli chcesz użyć większej, przerośniętej cukinii, obierz ją ze skóry i usuń pestki.

Placki z cukinii i sera, jak zrobić?

Do zrobienia placków z cukinii z serem sprawdzi się praktycznie każdy rodzaj sera. W przepisie użyłam sera cheddar, ale sprawdzi się również parmezan, gouda lub mozzarella.

Jeśli szukasz innych pomysłów na cukinię, to polecam Ci sprawdzić przepis na flan z cukinii, leczo z cukinii oraz cukinia w curry cieście.

Placki z cukinii i sera, jaki sos? Placuszki z cukinii i żółtego sera są bardzo smaczne. Uwielbiają je nawet najmłodsi. Doskonale smakują bez dodatków. Placki z cukinii i serem możesz również podać z keksem kwaśnej śmietany lub jogurtu. Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy oraz tzatziki.

Zapraszam na przepis!

Placki z cukinii i sera. Przepis.

Składniki.

  • cukinia średniej wielkości 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt mniejsza
  • jajka 2 szt
  • ser cheddar około 50 gram
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • mąka 1/2 szklanki
  • olej do smażenia

Placki z cukinii z serem.

Wykonanie.

Cukinię zetrzyj na tarce, umieść na sicie, zasyp 1/2 łyżeczką soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij maksymalnie z wody i umieść w misce.

Ser zetrzyj na tarce. Jajka roztrzep, cebulę oraz czosnek bardzo drobno posiekaj. Dodaj do cukinii.

Dodaj mąkę pieprz cayenne, sól oraz pieprz do smaku. Następnie dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ciasto nakładaj na patelnię łyżką stołową, spłaszczając lekko wierzch. Smaż, używając średniej mocy palnika z obu stron 2-3 minuty na stronę, lub na złoto-brązowy kolor.

Podawaj zaraz po przygotowaniu z keksem kwaśnej śmietany, jogurtem lub ulubionym dipem.

Życzę smacznego!

placki z cukinii z serem

Napisz komentarz