Rewelacyjny szybki sos musztardowo-miodowy, a przepis na niego dostałam od mojej dobrej znajomej. Idealne dopełnienie sałatek lub też surówek. Taki dip musztardowo-miodowy świetnie pasuje, także do grillowanego mięsa. Sos na bazie ostrej musztardy, oliwy z oliwek, śmietany oraz miodu o kremowej konsystencji. Mimo kremowej konsystencji bardzo wyrazisty w smaku. To bardzo zdrowa propozycja z wykorzystaniem kilku prostych produktów. O wiele smaczniejsza wersja gotowego sosu sałatkowego, którego przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Myślę że naprawdę warto wypróbować ten przepis!

Gęsty sos musztardowo-miodowy.

Sos musztardowo-miodowy to najlepsze dopełnienie sałatek. Jest kremowy, pikantny, kwaśny a całość dopełnia słodycz miodu. W przepisie na dip musztardowy wykorzystałam gęstą, kwaśną śmietanę. Dzięki czemu sos jest gesty oraz kremowy. Domowe sosy to bardzo zdrowa alternatywa dla gotowych sosów, które kupić można w supermarketach, a co jest najważniejsze. Nie zawierają sztucznych dodatków, barwników oraz konserwantów. Wiesz co jesz, ponieważ wszystkie składniki komponujesz sam. Jak wyżej wspomniałam w przepisie wykorzystałam kwaśną, gęstą śmietanę. Natomiast sprawdzi się też gęsty jogurt grecki. Sos miodowo-musztardowy przygotowuję zawsze w większej ilości a następnie przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak przygotowany świeży sos możesz przechowywać do 2 tygodni w lodówce (w zależności od daty ważności gęstej śmietany). Domowy sos musztardowy doskonale pasuje do burgerów, pizzy, nuggetsów lub też smażonego kurczaka. Jak zrobić sos musztardowo-miodowy?

Zapraszam na przepis!

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy. Przepis.

Przepis na sos musztardowo-miodowy jest bardzo prosty i szybki, ponieważ wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Jeśli szukasz najlepszego sosu do sałatek to koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Z podanych składników otrzymasz około 300 ml domowego sosu musztardowo-miodowego. Ocet jabłkowy w tym przepisie można pomiąć, jednak w takim przypadku polecam użyć większej ilości soku z cytryny. Szklanka ma pojemność 250 ml.

Sos musztardowo-miodowy.

Składniki.

  • śmietana gęsta 18% lub gesty jogurt 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek dobrej jakości 1/4 szklanki
  • musztarda dijon 1/4 szklanki
  • miód 3-4 łyżki
  • sok z cytryny lub limonki 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1-2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól około 1/2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony spora szczypta

Sos musztardowo-miodowy.

Wykonanie.

Gęstą śmietanę, oliwę z oliwek , musztardę dijon, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz umieść w naczyniu a następnie dokładnie połącz na jednolitą gładką masę. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Sos musztardowo-miodowy

Życzę smacznego!

Sos musztardowo-miodowy

Szukasz inspiracji na sos do sałatek? polecam Ci: sos czosnkowy, sos tysiąca wysp, sos kebab gyros.

Napisz komentarz