Przepis na udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej czyli pomysł na bardzo ekonomiczny obiad, lub kolację. Takie udka pieczone w marynacie musztardowo-miodwej to także świetny pomysł przyjęcie. Pyszne oraz soczyste udka z kurczaka w miodzie i musztardzie.

Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej.

Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne. Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej to tylko jeden z wielu pomysłów. Równie dobrze smakuje pieczone jak i smażone. To również świetny dodatek do sałatek. Sałatki z dodatkiem kurczaka to świetny pomysł na pożywny obiad do pracy. Świetnym pomysłem na wykorzystanie piersi z kurczaka jest usmażenie jej w panierce. Taka pierś z kurczaka w panierce jest bardzo aromatyczna. Pierś z kurczaka można usmażyć również na patelni, to bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu obiad. Polecam Ci wypróbować przepis na pierś z kurczaka w sosie musztardowym, pierś z kurczaka z rozmarynem oraz pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.

Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej smakują rewelacyjnie podane z pieczonymi ziemniakami, ugotowanym ryżem oraz warzywami.

Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej.

Udka pieczone w marynacie musztardowej, przepis na marynatę jest bardzo uniwersalny. Ta marynata również idealnie sprawdza się do innych części kurczaka. Natomiast pamiętaj, w zależności od tego jakiej części z kurczaka użyjesz, czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Moim zdaniem tak upieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej smakuje wyśmienicie, dlatego polecam Ci ten przepis.

Zapraszam na przepis!

udka w marynacie musztardowo-miodowej

Udka w marynacie musztardowej.

Składniki.

  • udka z kurczaka z kością i skorą 400-800 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżka
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • czosnek 5- 6 ząbków
  • miód 2 łyżki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • sól
  • pierz

Udka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Przepis.

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie dokładnie umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą oraz pierzem do smaku.

Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek.

W szklanym naczyniu wymieszaj oliwę, musztardy, rozgniecione ząbki czosnku oraz słodką paprykę. Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy możesz dodatkowo dodać ostrą paprykę lub/i pieprz cyenne.

Udka przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj marynatę. Dokładnie wymieszaj. Bardzo obficie posmaruj wierzch kurczaka.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut.

Jeśli nie lubisz przypieczonej skórki, kurczaka możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Życzę smacznego!

udka w marynacie musztardowo-miodowej

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.