Przepis na udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej czyli pomysł na bardzo ekonomiczny obiad, lub kolację. Takie udka pieczone w marynacie musztardowo-miodwej to także świetny pomysł przyjęcie. Pyszne oraz soczyste udka z kurczaka w miodzie i musztardzie.
Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej.
Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne. Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej to tylko jeden z wielu pomysłów. Równie dobrze smakuje pieczone jak i smażone. To również świetny dodatek do sałatek. Sałatki z dodatkiem kurczaka to świetny pomysł na pożywny obiad do pracy. Świetnym pomysłem na wykorzystanie piersi z kurczaka jest usmażenie jej w panierce. Taka pierś z kurczaka w panierce jest bardzo aromatyczna. Pierś z kurczaka można usmażyć również na patelni, to bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu obiad. Polecam Ci wypróbować przepis na pierś z kurczaka w sosie musztardowym, pierś z kurczaka z rozmarynem oraz pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.
Udka pieczone w marynacie musztardowo-miodowej smakują rewelacyjnie podane z pieczonymi ziemniakami, ugotowanym ryżem oraz warzywami.
Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej.
Udka pieczone w marynacie musztardowej, przepis na marynatę jest bardzo uniwersalny. Ta marynata również idealnie sprawdza się do innych części kurczaka. Natomiast pamiętaj, w zależności od tego jakiej części z kurczaka użyjesz, czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić. Moim zdaniem tak upieczony kurczak w marynacie musztardowo-miodowej smakuje wyśmienicie, dlatego polecam Ci ten przepis.
Zapraszam na przepis!
Udka w marynacie musztardowej.
Składniki.
- udka z kurczaka z kością i skorą 400-800 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- musztarda francuska 1 łyżka
- musztarda dijon 1 łyżka
- czosnek 5- 6 ząbków
- miód 2 łyżki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- sól
- pierz
Udka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Przepis.
Wykonanie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie dokładnie umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą oraz pierzem do smaku.
Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek.
W szklanym naczyniu wymieszaj oliwę, musztardy, rozgniecione ząbki czosnku oraz słodką paprykę. Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy możesz dodatkowo dodać ostrą paprykę lub/i pieprz cyenne.
Udka przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj marynatę. Dokładnie wymieszaj. Bardzo obficie posmaruj wierzch kurczaka.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut.
Jeśli nie lubisz przypieczonej skórki, kurczaka możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.