Pyszna i pożywna domowa zupa pomidorowa z rosołu. Najlepszy i sprawdzony przepis na moją ulubioną zupę pomidorową, która gości u mnie tradycyjnie w poniedziałek, ale i nie tylko. Pomidorowa na rosole to bardzo tani pomysł na obiad, którego przygotowanie zajmie Ci dosłownie 5 minut.

Zupa pomidorowa na rosole z ryżem.

Zupa pomidorowa z rosołu świetnie smakuje podana z ryżem lub makaronem. W sieci coraz częściej pojawia się zupa pomidorowa na rosole z ziemniakami, jednak takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Zupę pomidorową najczęściej zabielam śmietanką z dodatkiem mąki. Jednak jeśli nie możesz spożywać laktozy to zupa pomidorowa z rosołu bez śmietany, to równie smaczny pomysł na obiad.

Zupa pomidorwa z rosołu z przecieru pomidorowego.

Zupa pomidorowa z rosołu z przecieru pomidorowego to najszybszy pomysł na zupę. Jednak zupę pomidorową możesz tez zrobić np. z passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów najczęściej gości u mnie w sezonie, ponieważ do jej wykonania używam pomidorów z mojej szklarni. Taka pomidorowa smakuje najlepiej. Zupę pomidorową możesz ugotować na żeberkach wieprzowych, kościach, drobiu lub porcji rosołowej.

Zupa pomidorowa z rosołu. Jak zrobić?

Zupa pomidorowa z rosołu, przepis jest banalnie prosty a wykonanie zajmie Ci parę chwil. Wystarczy, że podgrzejesz niedzielny rosół, dodasz przecier pomidorowy, śmietankę oraz przyprawy. Taka zupa pomidorowa z rosołu to najszybszy pomysł na poniedziałkowy, pyszny i ekspresowy obiad.

Zapraszam na przepis!

Składniki.

  • około 1,5 litra wywaru np. rosołu
  • 100 -150 gram przecieru pomidorowego
  • 100 gram śmietanki 30 % lub więcej
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie, jeśli wolisz gęstsze zupy)
  • ryż lub makaron ( około 50 gram na osobę)
  • natka pietruszki ( opcjonalnie do podania)

Zupa pomidorowa na rosole. Przepis.

Przygotowanie zupy pomidorowej na rosole rozpocznij od podgrzania rosołu. Zwróć uwagę, czy wywar się nie pieni podczas podgrzewania. Jeśli powstaje piana, taki wywar nie nadaje się już do spożycia.

Ryż lub makaron do zupy pomidorowej ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.

Do podgrzanego rosołu dodaj stopniowo koncentrat pomidorowy. Dzięki temu uzyskasz kwaśność zupy odpowiednią dla swoich upodobań. Śmietankę wymieszaj ze 100 ml wody i ewentualnie dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, zahartuj odrobiną zupy pomidorowej. Następnie zahartowaną śmietankę dodaj do zupy i zagotuj. Na koniec w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

zupa pomidorowa z rosołu

Życzę smacznego!

Pomysł na rosół.

Niedzielny rosół to idealna baza pod inne zupy, np. zupa ogórkowa, flaczki z boczników,zupa jarzynowa lub krupnik. To też świetna baza do sosów.

Polecam Ci: rosół drobiowo- wołowy, flaczki z boczniaków oraz flaki na rosole.

Napisz komentarz