Szybki przepis na kotlety z udek kurczaka. Pomysł na obiad z wykorzystaniem filetów z udek kurczaka. Soczyste kotlety z udka kurczaka bez kości.

Jeśli szukasz pomysłu na to jak wykorzystać mięso z filetów z udek z kurczaka, to koniecznie skorzystaj z tego przepisu.

Mięso z kurczaka jest bardzo proste w przygotowaniu. Ale podawane zbyt często, może się znudzić. Dlatego eksperymentuję w kuchni i wymyślam nowe sposoby, aby przygotować obiad z kurczaka.

Taki kotlet z udek kurczaka, to doskonały pomysł na rodzinny obiad! Zaskocz swoich bliskich.

Sprawdź też inne przepisy!

Kotlety z udek kurczaka

Kotlety z udka kurczaka bez kości

Aby zrobić najlepsze kotlety z udek kurczaka w chrupiącej panierce, potrzebujesz tylko podstawowych kilku składników! Użyj gotowych filetów, są łatwo dostępne! Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu! Jeśli chcesz, mięso możesz również wyfiletować sam! Jak zrobić kotlety z filetów z udek kurczaka?

Zapraszam na przepis!

Kotlety z udek kurczaka przepis

Składniki

  • filety z udek kurczaka 6 szt.
  • jajka 2 szt.
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Mięso z udek kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie rozbij tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Rozbite mięso dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i oregano. Przyprawione mięso przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na około 1 godzinę ( można pominąć).

Mięso dokładnie obtocz w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku a na końcu w bułce tartej.

Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

Przewracając kotlety na drugą stronę staraj się nie nakłuwać ich widelcem.

Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby kotlety z udek kurczaka ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecam Ci Ziemniaki pieczone oraz moją ulubioną Surówka z czerwonej kapusty.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz