Pałki z grilla

Home / Pałki z grilla

Przepis na idealną marynatę na pałki z grilla, która idealnie sprawdzi się również do skrzydełek, fileta czy udek. tak przygotowana marynata idealnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego w piekarniku lub w rękawie. Jeśli szukasz pomysłu na to jak zrobić, lub jak przyprawić pałki z grilla to bardzo polecam Ci ten przepis!

Pałki z grilla w miodzie.

Słodki miód, kwaśna cytryna, pikantne przyprawy oraz musztarda to genialne połączenie, ponieważ wszystkie smaki świetnie się uzupełniają tworząc pyszną marynatę do pałek z grilla. Tak przygotowaną marynatą możesz doprawić mięso przeznaczone do pieczenia, grillowania na grillu węglowym, elektrycznym lub gazowym.

Zapraszam na przepis!

pałki z grilla

Pałki z grilla. Przepis.

Pałki z kurczaka na grillu możesz przygotować na dwa sposoby. Mięso możesz wcześniej obgotować około 15 minut. Dzięki czemu pozbędziesz się resztek krwi, mięso będzie delikatniejsze, będzie łatwiej odchodzić od kości oraz czas grillowania będzie krótszy. Pałki z kurczaka na grilla obgotowuję zazwyczaj dla dzieci. Jednak mi taka wersja również bardzo smakuje. Obgotowane pałki z kurczaka zamarynuj i następnie umieść w lodówce szczelnie zakryte folią na kilka godzin. Udka surowe zamarynuj w ten sam sposób. Jednak wtedy mięso nie będzie aż tak delikatne oraz czas grillowania wydłuży się.

Pałki z grilla.

składniki.

  • pałki z kurczaka 1 kg lub pół na pół pałki z kurczaka i skrzydełka

Marynata

  • oliwa lub olej rzepakowy 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda delikatesowa 2 łyżki
  • sok z polowy cytryny
  • miód 1 łyżka
  • papryka słodka 1 czubata łyżeczka
  • ostra papryka 1 czubata łyżeczka
  • majeranek 1 płaska łyżeczka
  • sól 1 czubata łyżeczka
  • pieprz 1 płaska łyżeczka

Marynata do mięsa na grilla wychodzi dość pikantna. Jeśli wolisz mniej pikantne potrawy użyj mniejszej ilości ostrej papryki. Możesz też ostrą paprykę pominąć.

Pałki z grilla.

Wykonanie.

Wykonanie pałek z grilla rozpocznij od dokładnego umycia i wyczyszczenia mięsa z kurczaka. Następnie umyte mięso osusz ręcznikiem papierowym.

Następnie przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek umieść w naczyniu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, pieprz, paprykę, ostrą paprykę majeranek oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie połącz. Gotową marynatą natrzyj pałki z kurczaka na grilla. Zakryj szczelnie folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin.

30 minut przed przyrządzeniem wyjmij mięso z lodówki.

Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie z obu stron 30-45 minut w zależności od wielkości.

pałki z grilla

Życzę smacznego!

pałki z grilla

Inne propozycje na grilla: szaszłyki, szaszłyki z mięsa mielonego, burgery z grilla, marynata do karkówki, schab z kością z grilla.

Napisz komentarz