Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem, bardzo popularne. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się na imprezę, spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie ich zajmie Ci chwilę. A jeszcze szybciej się je piecze.
Wypróbuj te prosty przepis, a myślę, że nie pożałujesz.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem.
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem robię z gotowego ciasta francuskiego. Moim zdaniem gotowe ciasto francuskie sprawdza się rewelacyjnie, a dodatkowo to duże ułatwienie. Używam go dość często. Jeśli chcesz zrobić ciasto francuskie sam, nic nie stoi na przeszkodzie. Takie domowe ciasto także będzie rewelacyjne.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego jest tak prosty, że w przygotowaniach mogą Ci pomóc również najmłodsi.
To również świetny pomysł na przekąskę.
Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: Mięso mielone w cieście francuskim, Szparagi w cieście francuskim, szybkie zapiekanki z piekarnika.
Polecam Ci też przepis na : Roladki z Tortilli z szynką.
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem?
Ślimaczki z ciasta francuskiego nie wymagają praktycznie żadnych zdolności kulinarnych! Poradzi sobie z nimi każdy! Ślimaczki z ciasta francuskiego jak piec? To proste!,Gotowe roladki umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku i piecz do momentu, aż osiągną złoty kolor. Ślimaki z ciasta francuskiego, jak zawijać? Trzeba je zwijać dość ścisło, dzięki czemu nie będą się rozwalać. Dłuższą krawędzią ku górze:).
Zapraszam na przepis!

Ślimaczki z ciasta francuskiego. Przepis.
Składniki
- ciasto francuskie 375 g
- szynka 6 – 8 cieńszych plasterków (w zależności od wielkości)
- ser żółty około 9 -12 cieńszych plasterków (w zależności od wielkości)
- musztarda dijon 2 łyżki
- musztarda angielska 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- miód 1 łyżeczka
- koperek świeży posiekany 1 łyżka
- szczypiorek do podania
wykonanie
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wymieszaj musztardy, miód oraz koperek.
Na blacie, lub stolnicy rozwiń ciasto francuskie, posmaruj równomiernie sosem musztardowo-miodowym. Następnie na całej powierzchni ułóż szynkę, i ser.

Zawiń dość ciasno dłuższą krawędzią do góry, tak jak na zdjęciu.

Następnie pokrój w plastry o grubości 2-3 cm i ułóż na blaszce.
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką piecz 20-25 minut (tryb góra-dół, środkowa półka) lub na złot kolor. Po upieczeniu odstaw na 5 minut. Następnie posyp szczypiorkiem i podawaj.

Życzę smacznego!

Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.