Prosty przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska. Pieczone ziemniaki w mące nie wymagają praktycznie żadnych zdolności kulinarnych, więc to super opcja dla początkujących. Ziemniaki jak z ogniska z piekarnika Pieczone ziemniaki to jedno ze smaczniejszych dań, które możesz przygotować na świeżym powietrzu. Najlepiej smakują oczywiście z dodatkiem masła, soli oraz pieprzu. Zdecydowanie bardziej wolę...

Prosty przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska. Pieczone ziemniaki w mące nie wymagają praktycznie żadnych zdolności kulinarnych, więc to super opcja dla początkujących.

ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska z piekarnika

Pieczone ziemniaki to jedno ze smaczniejszych dań, które możesz przygotować na świeżym powietrzu. Najlepiej smakują oczywiście z dodatkiem masła, soli oraz pieprzu. Zdecydowanie bardziej wolę pieczone ziemniaki niż kiełbasę. Takie ziemniaki możesz również zrobić w kominku. Jeśli oczywiście go masz. A co zrobić gdy nie mamy kominka lub możliwości rozpalenia ogniska? Jak zrobić ziemniaki jak z ogniska w domu? To bardzo proste! Potrzebujesz tylko piekarnik. Wystarczy, że ziemniaki obtoczysz w mące i upieczesz. W zależności od wielkości ziemniaków, których użyjesz może to trwać od 35 do nawet ponad godziny.

Ziemniaki jak z ogniska pieczone w piekarniku.

Te ziemniaki smakują rewelacyjnie. Oczywiście nie będą takie same tej te z ogniska, lecz smak jest podobny. Genialnie smakują podane wyłącznie z samym masłem, solą i pieprzem. Genialnie pasuje do nich tradycyjny gzik, lub sałatka śledziowa. Sprawdź również inne propozycje na pieczone ziemniaki oraz ziemniaki z miodem i czosnkiem.

Ziemniaki pieczone w mące, czyli ziemniaki pieczone w mundurkach. Bez obierania ze skórki. A więc wszystko co najlepsze zostaje w środku. Jednak jeśli trafisz na przebarwione, uszkodzone ziemniaki takie lepiej jest obrać. Oczywiście ziemniaki trzeba bardzo dobrze wyszorować! Jak zrobić ziemniaki pieczone w mące? Jak zrobić ziemniaki jak z ogniska?

Zapraszam na przepis!

Ziemniaki jak z ogniska. Przepis.

Składniki.

  • ziemniaki średniej wielkości 8 szt. lub więcej
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • sól 1 łyżka
  • czosnek suszony 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Wykonanie.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszaj z solą papryką i czosnkiem.

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj. Mokre obtocz w mieszance mąki i przypraw, a następnie ułóż na blaszce do pieczenia.

Piecz w rozgrzanym piekarniku w trybie grzania góra dół przez około 60 minut. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości ziemniaków.

Pod konie pieczenia sprawdź wykałaczką, lub nożem czy ziemniaki są miękkie. 🙂

Życzę smacznego!

ziemniaki jak z ogniska

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.