Super przepis na pyszną zupę z młodej botwinki czyli botwinka, botwina lub po prostu zupa botwinkowa. Bardzo lubię wszystkie zupy z wykorzystaniem młodych warzyw sezonowych, ale bez wahania mogę stwierdzić że botwinka to moja ulubiona! Zupa z botwiny to bardzo smaczny pomysł na obiad! Zachęcam do przygotowania. Zapraszam na przepis! Botwinka. Składniki. wywar mięsny 1,5...

Super przepis na pyszną zupę z młodej botwinki czyli botwinka, botwina lub po prostu zupa botwinkowa. Bardzo lubię wszystkie zupy z wykorzystaniem młodych warzyw sezonowych, ale bez wahania mogę stwierdzić że botwinka to moja ulubiona! Zupa z botwiny to bardzo smaczny pomysł na obiad! Zachęcam do przygotowania.

Zapraszam na przepis!

Botwinka.

Składniki.

  • wywar mięsny 1,5 l np. bulion drobiowy
  • botwinka 2 pęczki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • por 1 szt.
  • mąka 1 łyżka czubata
  • śmietanka 30% 100-150 ml
  • ocet
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • lubczyk 1 gałązka
  • jajka do podania

Botwinka.Przepis

wykonanie.

Zupę z botwiny możesz wykonać na wywarze mięsnym lub warzywnym.

Przygotowanie botwiny rozpocznij od dokładnego umycia warzyw oraz liści botwinki. W rondelku zagotuj wywar mięsny. Marchew, seler oraz pietruszkę pokrój w plasterki i dodaj do gotującego się bulionu. Dodaj również pokrojony por i lubczyk. Jeśli chcesz warzywa możesz wcześniej podsmażyć na maśle. Gotuj około 15 minut lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Z buraczków odetnij liście. Buraczki obierz ze skórki, pokrój w plasterki a następnie plasterki przekrój jeszcze na pół. Dzięki temu buraczki ugotują się szybciej. Łodygi botwiny, wraz z liśćmi drobno posiekaj.

W rondelku zagotuj około 500 ml wody. Do gotującej się wody dodaj pokrojone drobno buraczki oraz liście wraz z łodygami oraz 1 łyżkę octu! Gotuj na bardzo wolnym ogniu! Gotuj pod lekko uchylonym przykryciem, do momentu, aż buraczki będą al’dente. Jeśli lubisz miękkie warzywa gotuj nieco dłużej.

Zawsze przecedzam mięsny wywar, ponieważ bardziej smakuje mi zupa z samymi burakami. Jednak nie jest to konieczne.

Do wywaru dodaj ugotowaną botwinkę.

W naczyniu wymieszaj mąkę z odrobiną wody, dodaj do gotującej się zupy i wymieszaj. Dodaj śmietankę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem do smaku.

Oczywiście jeśli chcesz ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem lub ugotowanymi ziemniaki z okrasą z cebulki lub boczku.

Jak widać na zdjęciach, u mnie botwinka podawana jest zawsze z ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem :). Polecam również taką wypróbować!

Botwinka

Życzę smacznego!

Botwinka

Zupa z botwiny z ziemniakami.

Zupa z botwiny z ziemniakami, przepis jest bardzo stary. Botwinka z jajkiem smakuje również rewelacyjnie . Ziemniaki do botwinki gotuję zawsze osobno i podaję z okrasa z boczku lub cebulki. Natomiast w niektórych przepisach spotkać można ziemniaki ugotowane w zupie. Jeśli taka botwinka z ziemniakami Ci smakuje śmiało możesz dodać drobno pokrojone ziemniaki do wywaru mięsnego. Jeśli lubisz zupy, polecam Ci kapuśniak z młodej kapusty. Rewelacyjnie na upalne sprawdza się chłodnik z awokado, chłodnik litewski chłodnik ogórkowy. Polecam Ci również barszcz zabielany.

Zupa botwinkowa.

Zupa botwinkowa, przepis na wspaniały wiosenny lub letni obiad. Sezon na botwinkę rozpoczyna się w maju i trwa do końca lipca! Więc jeśli jeszcze w tym sezonie botwinka nie gościła na Twoim stole, to koniecznie skorzystaj z przepisu. Botwinka to zdecydowanie jedna z smaczniejszych polskich zup, dlatego trzeba korzystać w pełni z sezonu!

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.