Przepis na jajka faszerowane pieczarkami, który doskonale sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i na imprezę. Szybkie, bardzo proste w przygotowaniu. A co najważniejsze bardzo tani pomysł na przekąskę, która z pewnością zasmakuje każdemu.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami i cebulą.

Znakomite jajka z pieczarkami są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo, a pieczarki podsmażysz na maśle! Wszystko odstaw do wystudzenia. Żółtka ostrożnie wydrąż z jajek i wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami oraz resztą składników! Koniecznie wybierz majonez z dobrym składem! Majonez możesz również zrobić sam! Z tym przepisem możesz dowolnie kombinować! Jeśli chcesz, do farszu możesz spokojnie dodać ulubioną szynkę, ser lub też ogórki kiszone! Jeśli nie lubisz cebuli możesz spokojnie ją pominąć

Koniecznie sprawdź też inne przepisy na jajka! Jajka faszerowane z boczkiem, Jajka faszerowane tuńczykiem lub też Jajka faszerowane z brokułem. Wszystkie te propozycje doskonale sprawdzą się na Święta Wielkanocne.

Jeśli chcesz w te Święta zaskoczyć swoich gości to polecam Ci wypróbować przepis na Sałatka warstwowa z tuńczykiem oraz najlepsze Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą.

Jajka faszerowane pieczarkami-przepis

Składniki

  • jajka 5 szt.
  • majonez 2 łyżki
  • cebula 1 i 1/2 szt.
  • pieczarki około 250 g
  • sok z cytryny 1-2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane 1 łyżka

Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo, następnie zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut. Następnie obierz skorupkę.

Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki wyczyść i zetrzyj na tarce, użyj grubych oczek. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj połowę cebuli i smaż do momentu aż cebula się zarumieni. Następnie dodaj pieczarki. Całość smaż bez przykrycia. Na koniec dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.

Resztę cebuli lekko posól i odstaw na bok aby zmiękła.

Jajka przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Żółtka umieść w misce i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj pieczarki, cebulkę majonez, oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Połówki jajek wypełnij farszem i ułóż na talerzu. Przed podaniem jajka faszerowane pieczarkami posyp szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

Życzę smacznego!

Jajka faszerowane pieczarkami.

Napisz komentarz