Najlepsza pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Przepis dla fanów wędzonych ryb. Doskonały dodatek do pieczywa. Pomysł na pyszną i niedrogą kolację lub śniadanie!
Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i ogórkiem
Co zrobić z makreli wędzonej? Ten przepis to strzał w 10, bo ta pasta z makreli z jajkiem i musztardą jest przepyszna! To znakomity pomysł na kolację, śniadanie. Tym bardziej, że ta tradycyjna pasta z makreli wędzonej jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu! Jedyne na co schodzi więcej czasu to ugotowanie jajek, dlatego zrób to na samym początku.
Jeśli tak jak ja jesteś fanem ryb to z pewnością spodoba Ci się pyszna sałatka kanapkowa z tuńczykiem. Smakuje obłędnie ze świeżym pieczywem, jak i zawinięta w tortillę, dlatego ta sałatka to doskonały pomysł na danie do pracy.
A jeżeli lubisz proste i smaczne dania to koniecznie sprawdź tez przepis na; polędwiczki z dorsza oraz Ryba w sosie majonezowym z przepisu Cioci Lidzi oraz śledzie po kaszubsku.
Pasta z wędzonej makreli- przepis
Składniki
- makrela wędzona 1 szt około 150 g
- jajka 3 szt.
- cebula biała lub czerwona średniej wielkości 1 szt.
- ogórki kiszone średniej wielkości 2 szt.
- musztarda sarepska 1 łyżeczka
- majonez 3-4 łyżki
- sól
- pieprz
- koperek lub szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie
Przygotowanie pasty z wędzonej makreli rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Ugotowane jajka zalej zimna wodą, odstaw na 10 minut, a następnie obierz ze skorupki. Jajka po obraniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Makrelę obierz ze skóry i dokładnie usuń wszystkie ości, następnie podziel na mniejsze kawałki. Kawałki ryby będą dość wyczuwalne w paście. Obraną rybę umieść w misce.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do naczynia z rybą.
Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.
Przestudzone jajka zetrzyj na tarce. Użyj grubych oczek. Następnie dodaj do reszty składników.
Dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz ( najlepiej świeżo mielony). Możesz dodatkowo dodać również drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Pastę z makreli umieść na minimum 1 godzinę w lodówce. Aby smaki się przegryzły.
Pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i jajek smakuje obłędnie podana ze świeżą bagietką. Upiecz do niej najprostszy domowy chleb, lub bułki!
Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.