Najlepsza pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Przepis dla fanów wędzonych ryb. Doskonały dodatek do pieczywa. Pomysł na pyszną i niedrogą kolację lub śniadanie!

Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej.

Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i ogórkiem

Co zrobić z makreli wędzonej? Ten przepis to strzał w 10, bo ta pasta z makreli z jajkiem i musztardą jest przepyszna! To znakomity pomysł na kolację, śniadanie. Tym bardziej, że ta tradycyjna pasta z makreli wędzonej jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu! Jedyne na co schodzi więcej czasu to ugotowanie jajek, dlatego zrób to na samym początku.

Jeśli tak jak ja jesteś fanem ryb to z pewnością spodoba Ci się pyszna sałatka kanapkowa z tuńczykiem. Smakuje obłędnie ze świeżym pieczywem, jak i zawinięta w tortillę, dlatego ta sałatka to doskonały pomysł na danie do pracy.

A jeżeli lubisz proste i smaczne dania to koniecznie sprawdź tez przepis na; polędwiczki z dorsza oraz Ryba w sosie majonezowym z przepisu Cioci Lidzi oraz śledzie po kaszubsku.

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z wędzonej makreli- przepis

Składniki

  • makrela wędzona 1 szt około 150 g
  • jajka 3 szt.
  • cebula biała lub czerwona średniej wielkości 1 szt.
  • ogórki kiszone średniej wielkości 2 szt.
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • majonez 3-4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub szczypiorek (opcjonalnie)

Wykonanie

Przygotowanie pasty z wędzonej makreli rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Ugotowane jajka zalej zimna wodą, odstaw na 10 minut, a następnie obierz ze skorupki. Jajka po obraniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Makrelę obierz ze skóry i dokładnie usuń wszystkie ości, następnie podziel na mniejsze kawałki. Kawałki ryby będą dość wyczuwalne w paście. Obraną rybę umieść w misce.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do naczynia z rybą.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.

Przestudzone jajka zetrzyj na tarce. Użyj grubych oczek. Następnie dodaj do reszty składników.

Dodaj majonez, musztardę, sól oraz pieprz ( najlepiej świeżo mielony). Możesz dodatkowo dodać również drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Pastę z makreli umieść na minimum 1 godzinę w lodówce. Aby smaki się przegryzły.

Pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i jajek smakuje obłędnie podana ze świeżą bagietką. Upiecz do niej najprostszy domowy chleb, lub bułki!

Życzę smacznego!

Pasta z makreli wędzonej

Napisz komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany.