Przepis chrupiące stripsy z kurczaka jak z fast food-a. To tylko kilka prostych składników, z których przygotujesz rewelacyjną przekąskę, idealną na Sylwestra lub imprezę. To danie uwielbiają również najmłodsi, przynajmniej w naszej rodzinie 🙂 Spróbuj i Ty.

Domowe stripsy z kurczaka
Brak pomysłu na przekąski imprezowe? U mnie zawsze sprawdza się ta rolada szpinakowa. A dla osób zapracowanych polecam skorzystać z przepisu na mięso mielone oraz ślimaczki z piekarnika. To bardzo proste przepisy na domowe przekąski z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, które zawsze wychodzą smacznie.
Przepis na stripsy z kurczaka, który z pewnością zasmakuje każdemu. Są idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Do zrobienia stripsów użyłam cienko pokrojonej piersi z kurczaka, natomiast doskonale sprawdzą się też polędwiczki. Panierka to tylko mąka kukurydziana i płatki kukurydziane, a więc prosto, tanio i smacznie. Polecam!
Zapraszam na przepis!

Stripsy z kurczaka-przepis
Składniki
- pierś z kurczaka 400 g
- płatki kukurydziane około 120 g
- mąka kukurydziana 100 g
- jajko 2 szt
- papryka słodka 1 łyżeczka
- sól około 1/2 łyżeczki
- pieprz cayenne 1/4 łyżeczki lub więcej
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
Wykonanie
Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie usuń ewentualne włókna, kości lub chrząstki i pokrój w około 1 cm, paski.

Pokrojonego kurczaka posyp solą, papryką, czosnkiem, pieprzem i pieprzem cayenne , a następnie obtocz w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i drobno pogniecionych płatkach kukurydzianych.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni. Tłuszczu powinno być dość sporo, ponieważ kawałku kurczaka mają w nim pływać.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj po kilka kawałków kurczaka i smaż kilka minut na złoty kolor. Pilnuj temperatury oleju. Jeśli będzie zbyt wysoka twoje stripsy z kurczaka z wierzchu się spalą, a w środku mogą być surowe.
Po usmażeniu układaj na ręczniku papierowym.
Podawaj z ketchupem lub ulubionym sosem. U nas sprawdza się najlepiej sos tysiąca wysp oraz Sos czosnkowy.

Życzę smacznego!
Napisz komentarz
You must be logged in to post a comment.